Elif Şen Çatal-

Başbakan Ersin Tatar, uzun zamandır gündemi meşgul eden İmar Planı ile ilgili tartışmalara dün yaptığı açıklamayla son noktayı koydu. Tatar, planı resmi gazetede yayımlanmayacağını dolayısıyla da İmar Planı’nın yürürlüğe girmeyeceğini söylemesi üzerine gözler de İç İşleri Bakanı Ayşegül Baybars’a çevrildi. Baybars, geçmiş dönemlerde gerçekleşen meclis oturumlarında planın yürürlüğe girdiği ve bir sorun olmadığına dair açıklamalar yaparak, “Bir sorun varmış gibi gösterilip her meclis oturumunda İmar Planı’nın konuşulmasından rahatsız oluyorum” demişti.

Ülkede İmar Planı konusu siyasiler arasında bölünmelere neden olurken son nokta Başbakan Ersin Tatar’dan geldi. Resmi Gazete’de yayımlandıktan yürürlüğe girmesi beklenen İmar Planı hakkında açıklamada bulunan Tatar, kesin bir dille “Resmi Gazete’de yayımlanmasına izin vermeyeceğim” açıklamasında bulundu.

“KONU KAOS HALİNE GELDİ”
Özellikle emlak sektörünün yakından ilgilendiği İmar Planı’nda yaşananlarla ilgili Haberci Gazetesi’ne konuşan Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, konunun kaos haline geldiğini ve bu durumdan da en çok ekonominin etkilendiğini savundu. Gürcafer, tarafların tekrar masaya oturarak bir çözüm yolu bulması gerektiğini ifade etti. Aylardır süre gelen Fasıl 96 mı, emirname mi yoksa İmar Planı mı tartışmalarının ülkeye ekonomik zarar verdiğine dikkat çeken Gürcafer, bir an önce İmar Planı ile ilgili yaşanan bu sorunların çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Gürcafer, bu sorumluluğun tüm siyaset kurumunun bütününde olması gerektiğini söyledi. 

“KENDİ ELİMİZLE GÖZÜMÜZÜ ÇIKARDIK”
Gürcafer yıllarca devlet katkısı almadan kendi çabalarıyla İskandinav ülkeleri, Çin, Rusya gibi ülkelerde çalışmalara yürüterek satışlar yaptıklarını dile getirerek ambargolara rağmen KKTC’nin varlığını görmek istemeyenlere rağmen başarılan her şeyin bir anda bozulduğunu kaydetti. Gürcafer, “Biz kendi elimizle gözümüzü çıkararak masaya koyduk. Sorumluluk bütün paydaşlardadır” diyerek popülizme yenik düşüldüğünü ifade etti.

İmar Planı konusunda rant edilme çabasının hemen bir kenara bırakılıp çözüm için çaba sarf edilmesi gerektiğini ifade eden Gürcafer, siyasi partiler, belediyeler, sivil toplum örgütlerinin toplanıp bir hafta içerisinde belirsizliği çözmesi gerektiğini ifade etti.