Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, BRT'de yayınlanan 'Manşet + ' adlı programa katılarak gündemdeki konular ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seçimlerin 27 Kasım’da olacağından ifade eden Töre, "Bazı maddelerin yeniden görüşülmesini isteseler bile on sekiz belediyenin değişmeyecek." dedi.

“28 EYLÜL’DE SEÇİM YASAKLARI BAŞLAYACAK”

Töre, bazı partilerin seçim hazırlığına 18 belediye bazında başladığını söyledi. Töre, 28 Eylül’de seçim yasaklarının başlayacağını belirtti.

“HUKUKA BAŞVURMADAN GERGİN MUHALEFET YARATIYORSUNUZ”

Töre, “Tufan Erhürman ve arkadaşlarının yaptığı kamuoyunu ve yüksek mahkemeyi etkilemek yönünde devletin bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğünün gücüne yemin ettiklerini ve yanlış bir şey varsa neden hukuka başvurmadan böyle gergin muhalefet yapıyorlar." 

"KÜRSÜ ESİR ALINDI"

Erhürman’ın kürsüyü esir aldığını dile getiren Töre, 15 dakika yapılması gereken konşumanın bir saate kadar uzatıldığına ve bunun bilerek yapıldığına dikkat çekti. Töre, bunun meclis iç tüzüğüne aykırı bir davranış olduğunu ve kendisine ara vermesi yönünde psikolojik baskı yapıldığını söyledi.

“HAREKETLERİ DEMOKRASİ İLE BAĞDAŞMIYOR”

Töre, “Pencerelere çıkan CTP Milletvekilleri zafer işaretleri yaptılar bir nevi kışkırtmaydı bu, eylemciler polise saldırdılar kapıları kırdılar, hiçbir hareketleri demokrasi ile bağdaşmıyor, halkı kışkırtıyorlar” dedi. Töre ara vermesi halinde başlarına ne geleceği ile ilgili akıllarında soru işaretleri oluştuğunu da dile getirdi

"MECLİS GENEL KURULU'NA ARA VERMEYEREK SAHİP ÇIKTIM"

Meclis Genel Kurulu’na ara vermeyerek sahip çıktığını ifade eden Töre, Erhürman’ın ‘bilerek ara vermesi için yapıyorum’ konuşmaları üzerine ara vermedğini ve meclis iç tüzüğünün kendisine bu yetkiyi de verdiğini söyledi.

Ad- Hoc Komite’de kriterler belirlenirken gayet uyumlu çalışmalar düzenlendiğinden bahseden Töre, “İşleri yokuşa sürmeye çalıştılar daha sonra bunun ele alınmasını istediler. Tufan Erhürman sürekli Anayasa'dan bahsediyor, o zaman mahkemeye başvurmalı ne gerek var halkı kışkırtmaya?” sorusunu sordu.

“ÖZDENEFE MECLİS BAŞKAN YARDIMICISI OLMASINA RAĞMEN MECLİS KÜRSÜSÜNÜ İŞGAL ETTİ”

Fazilet Özdenefe’nin Meclis Başkan Yardımıcısı olmasına rağmen Meclis kürsüsünü işgal ettiğinden bahseden Töre, saatlerce oturmasına rağmen kürsüyü Özdenefe’ye vermediğini söyledi.

“13 EYLÜL’DE KIBRIS SORUNU İLE İLGİLİ OLAĞANÜSÜ TOPLANTI YAPILACAK”

1-3 Ekim tarihlerinde Meclis açıldığı zaman çok yoğun bir çalışma olacağına değinen Töre, 13 Eylül’de Kıbrıs sorunu ile ilgili özel bir olağanüsü toplantı yapılacağını söyledi.