Angelina Jolie'nin dinmeyen acısı

Dünyaca ünlü yıldız Angelina Jolie, 2007 yılında annesini kansere vermişti. Jolie, annesini Instagram hesabından paylaştığı bir poz ve pozun yanına düştüğü notla andı. Ünlü isim, "Annem yaşasaydı yarın doğum günü olacaktı...Bundan 15 yıl önce meme ve yumurtalık kanseriyle uzun bir mücadelenin ardından vefat etti. Şimdi ben, önümüzdeki haziran ayında, anneme hastalık teşhisi konulduğu yaşa bir ay daha yaklaşmış olacağım..." dedi.

Angelina Jolie, Instagram hesabında hem annesini andı hem de içini döktü. Dışarıdan bakıldığında, hayattaki tek derdinin, eski eşi Brad Pitt ile boşanmasının ardından bir türlü çözemediği sorunlarıymış gibi görünebilir. Ama hepsi bu değil. Bugün 47 yaşında olan, üçü biyolojik, üçü evlatlık altı çocuk annesi olan Jolie'nin kalbinde hiç dinmeyen çok büyük bir acı var...

Jolie, eski fotoğraflara bakıldığında gözler önüne serildiği gibi, çarpıcı güzelliğini aldığı annesi Marchelie Bertrand'ı 2007 yılında henüz 56 yaşını tamamlamaya yaklaşırken meme ve yumurtalık kanserine kurban verdi.

Dün yaptığı Instagram paylaşımında da eski bir oyuncu olan Bertrand'ın doğum gününü dokunaklı ve kadın kanserleri konusunda bilinçlendirici içerik taşıyan bir mesajla bir kutladı.

'YAŞASAYDI 73 YAŞINA GİRECEKTİ' 

Yıllar önce, henüz kendisi küçük bir çocukken, annesi de gencecikken çekilen bir fotoğrafı paylaştı Angelina Jolie, sonra da şunları yazdı: "Yarın (9 Mayıs)annemin 73'üncü doğum günü olacaktı. Bundan 15 yıl önce meme ve yumurtalık kanseri ile uzun bir mücadelenin ardından hayata veda etti. Önümüzdeki haziran ayında, anneme kanser teşhisi konulduğu yaşın bir ay uzağında olacağım." (Bu arada Jolie'nin 4 Haziran 1975 doğumlu olduğunu buraya not düşelim.)

Paylaşımının bundan sonrasında bir dönem çok konuşulan kararına gönderme yapan bölüme yer verdi Jolie. Annesi ve aynı hastalıktan ölen teyzesi ile büyükannesi gibi meme başta olmak üzere kadın kanserlerine yakalanma olasılığının yüksek olduğunu öğrendiği için geçirdiği operasyonlara değindi. "Kansere yakalanma riskimi azaltmak için önleyici operasyonlar geçirdim. Ama yine de kontrollerime devam ediyorum" diye yazdı.

DÜZENLİ KONTROL YAPTIRMAYA ÇAĞIRDI 

Annesinin, henüz 27 yaşındayken hayata veda eden Jimi Hendrix'in bir şarkısında geçen "Kiss The Sky" sözlerini çok sevdiğini ve mektuplarını da bu şekilde imzaladığını belirtti Jolie. Ardından da bu sözlerin, annesinin ölümünden sonra daha farklı bir anlama büründüğünü ekledi.

Jolie, kendisi ya da bir yakını kanserle mücadele eden ya da sevdiklerini bu hastalık yüzünden yitirenlerin yanında olduğunu belirtti. Angelina Jolie, hemcinslerini bu tür kanserlerden korunmak için düzenli olarak kontrollerini yaptırmaya çağırdı.

Angelina Jolie'nin annesi Marcheline Bertrand, 2007 yılının ocak ayının son günlerinde Los Angeles'ta tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. O sırada 56 yaşında olan Bertrand, son nefesini verdiği sırada yanında eski eşi Jon Voight'ten dünyaya gelen kızı Angelina ve oğlu James Haven'in yanı sıra o dönemde Jolie'nin sevgilisi olan Brat Pitt de bulunuyordu.

ACI HABERİ, YILLARCA GÖRÜŞMEDİĞİ BABASINA DUYURMAK ZORUNDA KALDI 

Angelina Jolie ile Brad Pitt, Bertrand'ın durumu kötüleştiğinde ülke dışında bulunuyordu. Haberi alır almaz apar topar ABD'ye döndüler. Hatta o sırada Jolie, yıllardır görüşmediği babası, ünlü oyuncu Jon Voight'i de aramak zorunda kaldı.

RİSKİ AZALTMAK İÇİN MEMELERİNİ, RAHİM VE YUMURTALIKLARINI ALDIRDI

İşte bu noktadan sonra Angelina Jolie, sağlığıyla ilgili kontrollere daha fazla ağırlık verdi. Kendisinin de aynı hastalık nedeniyle ölen annesi, teyzesi ve büyükannesi gibi kadın kanserlerine yakalanma riskinin yüksek olduğunu öğrendiğinde şoke eden bir karar verdi: Hem iki göğsünü hem de sonra rahim ve yumurtalıklarını aldırdı. Bu durumu da iyileştikten sonra kaleme aldığı bir makalede gözler önüne serdi.

Jolie, New York Times için kaleme aldığı makalede bu kararını, ardındaki nedeni ve yaşadıklarını anlattı.Güzel yıldız, kanser nedeniyle genç yaşında hayata veda eden annesi Marcheline Bertrand'ın mücadelesini ve yaşadığı zorlukları anlattı.

Neden böylesine bir karar vermek zorunda kaldığını da makalesinde açıkladı Jolie. Yapılan tetkiklerin ardından yüzde 87 meme kanseri ve yüzde 50 yumurtalık kanserine yakalanma riski olduğunun ortaya çıktığını belirten Jolie, bunun sonucu olarak ameliyat olmaya karar verdiğini belirtti.

ÇOCUKLARIMA BİR SÖZ VERMEM GEREKİYORDU' 

"Bu durumu kontrol altına almak ve riski yapabildiğim kadar aza indirmek için ameliyat oldum” diye yazdı. Angelina Jolie için bu süreç, 2013 yılının şubat ayında başlayıp nisan ayında sona erdi.

Angelina Jolie bütün dünyayı şoke eden bu kararın ve uygulamanın ardındaki nedeni makalesinde şu satırlarla açıkladı:

"Çocuklarıma bu hastalığın beni onlardan ayırmayacağına dair söz vermem gerekiyordu fakat gerçek olan benim de ‘hatalı’ gen olarak bilinen, meme ve yumurtalık kanserine neden olan BRCA1 genini taşıyor olmamdı."

Jolie, memelerinin alınması sayesinde kanser riskinin yüzde 87’den yüzde 5’e düştüğünü de açıkladı.