Novavax: Aşı Yüzde 96 Etkili

Ecza firması Novavax, Corona virüsü aşısının, virüsün Çin’den dünyaya yayılan orijinal türünü önlemede yüzde 96 etkili olduğunu bildirdi.

Ecza firması Novavax, Corona virüsü aşısının, virüsün Çin’den dünyaya yayılan orijinal türünü önlemede yüzde 96 etkili olduğunu bildirdi. Şirketin İngiltere’de yaşları 18 ile 84 arasında değişen 15 bin kişiyleyürüttüğü geç dönem deneylerinin sonucuna göre aşıyı olanlar arasında hastalığı ağır geçiren ya da hayatını kaybeden hiç olmadı.

Açıklamaya göre aşı ayrıca daha bulaşıcı olan ve İngiltere’den çıkan varyanta karşı da yüzde 86 koruma sağlıyor. Her iki varyantla enfekte olan kişilerin tamamında ise aşının yüzde 90 oranında etkili olduğu belirtildi.

‘‘Pfizer Aşısı Belirti Göstermeyen Enfeksiyonlara Karşı %94 Başarılı’’ 

Novavax’ın hisseleri açıklamanın ardından yüzde 22 değer kazandı.

Firmanın Güney Afrika’da yürüttüğü daha küçük kapsamlı bir deneyde ise gönüllüler daha önce bu ülkede ortaya çıkan ve bulaşıcılığı daha fazla olan varyanta önceden maruz bırakılmıştı. Novavax’ın aşısının bu varyanta karşıysa yüzde 55 etkili olduğu ancak ağır hastalık ve ölümü tamamen önlediği açıklandı.

Amerikalı yetkililerin aşının acil durum onayı alması için İngiltere’de yapılan deney sonuçlarının yeterli olması gerektiği kararına varması durumunda aşının ABD’de en erken Mayıs ayında onay alabileceği sanılıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aşıya onay vermek için ABD’deki deneylerin sonucunun beklenmesini istemesi halinde onay sürecinin birkaç ay daha gecikebileceği sanılıyor.

Novavax, aşı üretim tesislerinin Nisan ayında tamamen işler hale geleceğini bildirdi. Şirketin yönetim kurulu başkanı Stanley Erck, Onayın çıkmasının ardından ABD’ye gönderilmek üzere milyonlarca dozun depolanarak hazır hale getirileceğini kaydetti.

Novavax, iki dozluk aşısının üretimini aralarında Hindistan Serum Enstitüsü’nün de olduğu sekiz ayrı noktada yapmayı planlıyor.

İngiltere’den acil durum kullanım onayının çıkması durumunda aşı Pfizer/BioNTech, Moderna ve AstraZeneca aşılarının ardından ülkede onaylanan dördüncü aşı olacak.

İngiltere’de yeni ve daha bulaşıcı varyantın baskın hale gelmesinden dolayı son dönemde günlük ölü sayılarında artış görüldü.