Böbrekler son derece önemli organlardır. Fakat ne yazık ki, çoğumuz bu hayati organları pek ciddiye almıyoruz. Böbreklere iyi gelen gıdalar nelerdir, bunları öğrenip ona göre beslenmeliyiz.

Ulusal Böbrek Vakfı‘na göre, milyonlarca insan böbrek hastalıklarından olumsuz etkilenmektedir. Yüksek tedavi maliyetinin yanı sıra, vücudunuzun yaşayacağı acı verici rahatsızlıkları yaşamadan önce diyetinize eklemeniz gereken gıdalar şu şekilde açıklanmaktadır:

BÖBREKLERE İYİ GELEN GIDALAR

LAHANA

Lahana yararlı kimyasallarla dolu yapraklı bir sebzedir. İçinde bulunan antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur ve böylece kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu riski azalır. Lahana, zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır.

DOLMALIK BİBER

Böbreklere iyi gelen gıdalar kırmızı dolmalık biber Kırmızı biber, potasyum bakımından düşük olduğundan böbrek sağlığı için yararlıdır Ayrıca, C, B6, A, folik asit ve lif vitaminleri ile birlikte yemeğe renk ve tat katar. Kırmızı biber, bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan antioksidan likopen içerir. Ton balığı veya tavuklu yemeklere kırmızı biber ekleyebilir veya sadece çiğ yiyebilirsiniz.

ELMA

Elma zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Kötü kolesterol, kalp hastalığı, kanser ve diyabetin azaltılmasına yardımcı olan antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir . Diyabet, böbrek yetmezliği ile yakından ilişkili olduğundan, elma tüketmek, böbrek problemlerinden korunmanıza yardımcı olacaktır. Elmalar çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Ayrıca lezzetli bir içecek yapabilirsiniz.

SOĞAN

Soğan da böbreklere iyi gelen gıdalar arasındadır. Soğan böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve kan damarlarında yağlı madde birikmesini önleyen flavonoid ve kuersetin içerir. Kuersetin, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabilen bir antioksidandır. Soğanlar, böbrek dostudur ve potasyum açısından düşüktür. Ayrıca soğan, krom yağları, proteinler ve karbonhidratlar içerirler.

KUŞKONMAZ (AYRELLİ)

Kuşkonmaz A, K ve C vitaminleri ile yüklü bir besindir. Kuşkonmaz bitkisi, böbrek fonksiyonunu korur. Ancak potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin yüksek olduğu bir bitkidir. Yani, kuşkonmaz tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız. Akşam yemeği veya öğle yemeği için ızgara yaparak bu yiyeceği tüketebilirsiniz.

SARIMSAK

Soğan gibi, sarımsak da keskin bir kokuya sahiptir. Ancak, en güçlü bitkisel ilaçlardan biridir. Ayrıca, eklendiği gıdaların lezzetini artırmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, sarımsak suyunun, metformin (diyabet tipi 2 hasta için reçete edilen bir ilaç) ile birlikte olumlu etkilerini gösteren önemli kanıtlar bulmuşlardır.

MOR TATLI PATATES

Daha önce belirtildiği gibi, böbrek yetmezliği veya hastalığı diyabetle yakından ilgilidir. Ve diyabet kötü yeme alışkanlıklarına ve obeziteye bağlıdır. Yani, eğer obez iseniz, böbrekleriniz bundan olumsuz etkilenebilir. Bu bağlamda, bilim adamları obez laboratuvar farelerini mor tatlı patateslerle besleyerek deneyler gerçekleştirdiler ve vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olduklarını keşfettiler. Bunun sonucunda mor patatesin böbrek fonksiyon bozukluğunun önlenmesine yardımcı olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte, mor tatlı patatesler potasyum yönünden zengin oldukları için tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.

YABAN MERSİNİ

Yaban mersini, vücudun toksinlerini temizlemeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek besin bakımından zengindir. Araştırmacılar, yaban mersininin metabolik sendromlu hayvanlarda böbrek yetmezliğine yol açan sinyal yollarını engellemeye yardımcı olabileceğini bulmuşlardır. Bu besini, kahvaltı öğününüzde kilo vermek ve böbreklerinizi korumak için alabilirsiniz.