Pfizer aşısının, üçüncü dozunun Omikron varyantını durdurmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Pfizer Inc.’nin aşısı, üçüncü dozun yüksek oranda mutasyona uğramış Omikron varyantını durdurmaya halen yardımcı olabileceğini gösteren laboratuvar deneylerine göre, bu varyanta koronavirüsün diğer varyantlarına kıyasla daha az bağışıklık sağlıyor.

Güney Afrika’nın Durban kentinde bulunan Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, Omikronun iki doz Pfizer-BioNTech SE aşısı olan kimselerin ürettiği antikoru nötralize etme seviyelerinde, yaklaşık 2 yıl önce Çin’de ortaya çıkan virüse kıyasla yaklaşık 40 katlık bir azalmaya neden olduğunu buldu.

Laboratuvarın araştırma şefi Alex Sigal, yeni varyant karşısında aşının etkinliğini ölçmeye yönelik deneylerin ilk sonuçlarının çevrimiçi sunumunda yaptığı açıklamada, “Bağışıklık korumasındaki azalma güçlü, ancak bütünüyle bir kayıp yok” dedi.

Sigal, “Aşılarca desteklenen bağışıklıkta daha da ilerleme olacak. İyi bir hatırlatma dozu muhtemelen hastalık ihtimalinizi, özellikle daha ağır bir hastalığa yol açan ağır bir enfeksiyon ihtimalini düşürecektir. Hatırlatma dozu olmayanlar bu aşıyı yaptırmalı ve daha önce hastalığa yakalananlar aşı olmalı” şeklinde konuştu.