Koronavirüs salgını iki yıldır hayatlarımızı kâbusa çevirmişken gelen uyarı korku yarattı. Uzmanlara göre hayvan çiftliklerinde koruyucu olarak kullanılan antibiyotikler Kovid’den çok daha büyük bir salgın tehlikesine zemin hazırlıyor.

Sağlık uzmanları sağlıklı çiftlik hayvanlarına verilen düşük doz antibiyotiklerin yasaklanması için çağrılar yapıyor ve bu uygulamanın büyük bir salgına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Hem de iki yıldır hayatlarımızı adeta cehenneme çeviren Koronavirüs salgınından bile büyük bir Salgın yaşanabileceğini söylüyorlar.

Bunun sebebi ise hayvanlara sürekli olarak verilen antibiyotiklerin Antibiyotik Direnci denen duruma yol açması ve normal koşullarda antibiyotikle kontrol altına alınabilecek mikropların ve diğer organizmaların dirençli hale gelerek ‘süper mikrop’ haline gelme riski taşıması.

Çiftçiler yetiştirdikleri hayvanlara hastalık kapmamaları için koruyucu dozlarda antibiyotik veriyor. Ancak 28 Ocak’ta uygulanmaya koyulacak yeni AB düzenlemesine göre artık çiftlik hayvanlarına hastalık önleyici olsa bile rutin şekilde antibiyotik vermek yasak olacak.

İngiltere AB üyeliğinden ayrıldığı için bu yeni kural bağlayıcı değil ancak ülkedeki veteriner birlikleri bu yasağın mutlaka İngiltere için de geçerli olmasını istiyor.