Korona aşıları ile kısırlık arasında bir bağlantı var mı?

Bir süredir tartışılan 'korona virüs aşıları kısırlığa sebep oluyor mu' konusunu Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi bilim insanları araştırdı.

2019 yılında hayatımıza giren korona virüsünden korunma yöntemi için aşıda karar kılındı. Korona virüs aşılarının çeşitli yan etkileri olduğu iddia edilmekte. Bu iddialardan dolayı aşıyı dünyanın her yerinde reddeden vatandaşlar mevcut. 

Shift Delete.net'ten Hilal Bardakçı aşının dilden dile dolaşan yan etkileri konusunu ele aldı. İşte o yazı:

Sosyal medyadaki efsanelerin aksine, COVID-19 aşıları erektil disfonksiyona ve erkek kısırlığına neden olmaz. Doğrusu ise, COVID-19 etkeni SARS-CoV-2 virüsün her iki bozukluk için de risk oluşturması. Şimdiye kadar, virüsün veya aşıların erkek üreme sistemini nasıl etkilediği konusunda çok az araştırma yapıldı.

Ancak Miami Üniversitesindeki doktorlar ve araştırmacılar bu konu hakkında bir çalışma yaparak ışık tuttu. Ekip, çocuk sahibi olmak isteyen genç ve orta yaşlı erkekler de dahil olmak üzere her yaştan erkek için potansiyel olarak geniş kapsamlı çıkarımlar keşfetti.

Ranjith Ramasamy, “Meslektaşlarım ve ben, COVID-19 enfeksiyonundan ölen altı erkeğin testislerinin otopsi dokularını analiz ettik. Sonuç, erkeklerden birinin dokularında COVID-19 virüsü çıktı. Diğer üçünde azalmış sperm sayısı ortaya çıktı. COVID-19 atlatmış bir başka hastaya enfeksiyondan yaklaşık üç ay sonra testis biyopsisi yapıldı. Biyopsi, korona virüsün hâlâ testislerinde olduğunu gösterdi.” dedi.

Korona virüs aşılarını da analiz ettiler
Araştırmacılar, dikkat çekici bir bulgularını daha paylaştı. Ekip, COVID-19’un penisi etkilediğini keşfetti. Penil implantlar alan iki erkekten alınan penis dokusunun analizi, virüsün COVID-19 teşhisinden yedi ila dokuz ay sonra mevcut olduğunu gösterdi. Her iki erkek de, muhtemelen enfeksiyonun penise giden kan akışının azalmasına neden olduğu için ciddi erektil disfonksiyon geliştirmişti.

Özellikle, erkeklerden birinin yalnızca hafif COVID-19 semptomları vardı. Diğeri hastaneye kaldırılmıştı. Bu, nispeten hafif bir virüs vakasına sahip olanların bile iyileşmeden sonra ciddi erektil disfonksiyon yaşayabileceğini düşündürüyor.

Bu bulgular aslında şaşırtıcı değil. Çünkü diğer virüslerin testisleri istila ettiğini ve sperm üretimini ve doğurganlığı etkilediğini biliyoruz. Örneğin, 2006’da SARS-CoV virüsünden ölen altı hastanın testis dokularını inceleyen araştırmacılar, hepsinde az veya hiç sperm olmadan yaygın hücre tahribatı olduğunu buldu. Ayrıca kabakulak ve Zika virüslerinin testislere girip iltihaplanmaya neden olabileceği biliniyor. Bu virüslerin enfekte ettiği erkeklerin yüzde 20’sinin sperm üretimi bozuluyor.

Peki, COVID-19 aşıları kısırlık yapıyor mu? Yine Ramasamy’nin ekibi, 45 erkek üzerinde Pfizer ve Moderna mRNA aşılarının erkek üreme sistemi için güvenli olup olmadığını araştırdı. Sonuçlar, aşıların güvenilir olduğunu gösterdi. O halde, erkek üremesini ve cinsel işlevini korumak için aşı yaptırmanın başka bir nedeni de bu.

Editör: TE Bilisim