İlk olarak Kasım ayının ortalarında Güney Afrika’da tespit edilen ve kısa bir süre içinde birçok ülkeye yayılan Omicron varyantı hem bilim dünyasını hem de hükümetleri harekete geçirdi. Geçen haftaya kadar “Nu varyantı” olarak adlandırılan fakat geçen hafta Cuma günü Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omicron varyantı olarak isimlendirilen bu mutasyona uğramış Covid-19 türü şu ana kadar en az 18 ülkede tespit edildi.

Son 24 saat içinde İspanya, Avusturya ve Japonya’da da görülen Omicron varyantı şu ana kadar, Avustralya, Avusturya, Belçika, Botsvana, Kanada, Çekya, Danimarka, Japonya Almanya, Hong Kong, İsrail, İtalya, Hollanda, Portekiz, Güney Afrika, İspanya, İsveç, Birleşik Krallık’ta tespit edildi.

70 ÜLKE SEYAHAT KISITLAMASI GETİRDİ

Öte yandan aralarında Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülke ise Omicron varyantının yayılımını engellemek için kısıtlama ve seyahat yasağı getirdi. Birçok ülke başta Güney Afrika olmak üzere Afrika’nın güneyindeki ülkelerle uçuşları askıya aldı.

Şu ana kadar resmi olarak açıklanan ve Omicron’un yayılmasını engellemek için önlem alan ülke ve bölgeler şöyle sıralanıyor: Angola, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kolombiya, Hırvatistan, Küba, Çekya, Danimarka, Ekvador, Mısır, Estonya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Guatemala, Hong Kong, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malezya, Maldivler, Malta, Fas, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Umman, Pakistan, Paraguay, Filipinler, Polonya, Portekiz, Katar, Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya, Rusya, Ruanda, Suudi Arabistan, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, Sri Lanka, İsveç, İsviçre, Tayvan, Tayland, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Birleşik Krallık

Editör: TE Bilisim