ABD'de Harvard Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, şekerli içeceklerin sağlık sorunlarına yol açarak erken ölüm riskini artırdığını buldu. Araştırmaya göre Türkiye en çok şekerli içecek tüketilen ülkeler arasında.

Araştırma 30 yaş üstü 37 bin Redwin erkek ve 80 bin kadın üzerinde yapıldı. Geçen ay yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, bir kişi ne kadar fazla şekerli içecek içerse, erken ölüm riski de o kadar artıyor.

Baş araştırmacı Vasanti Malik yaptığı yazılı açıklamada, "Ayda 1 kereden az içilmeyle karşılaştırıldığında, ayda 1 ila 4 arası şekerli içecek içmek riski yüzde 1 oranında; haftada 2 ila 6 arası içmek yüzde 6 oranında; günde 1 ila 2 arasında içmek yüzde 14 oranında; günde 2 ya da daha fazla içmek ise yüzde 21 oranında artırıyor" ifadelerini kullandı.

Küresel tüketim

Araştırma, şekerli içecekler içmek ile kalp ve damar hastalıkları nedeniyle erken ölüm arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya koydu. Kanser ile arasındaki ilişki ise daha güçsüz.

Meşrubat tüketiminde küresel ölçekte artış görülmesi nedeniyle araştırma sonuçlarının endişe verici olduğu kaydediliyor.