Covid-19 pandemisine karşı başarılı bir mRNA aşısı geliştirerek, tüm dünyanın pandemiye karşı mücadelesinde ilerlemesini sağlayan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci, kansere karşı da başarılı oldu. Kanser aşısının ilk klinik denelerinin sonuçlarını paylaşan Şahin, yumurtalık ve testis kanseri vakalarında, ölümcül hastalığa neden olan katı tümörlerde küçülme yaşandığını açıkladı.

İşte Uğur Şahin'İn kanser aşısına ilişkin tüm açıklamaları...

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 1

Corona virüse karşı uzun süreli koruma sağlayan mRNA aşılarının farklı hastalıkların tedavisinde kullanılması hedefleniyor. BioNTech firmasının kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, ABD’li Pfizer aracılığıyla Covid-19 aşısını tüm dünyaya sunmalarının ardından şimdi de kansere karşı harekete geçti.

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 2

YENİ HEDEF KATI TÜMÖRLER

Şirketin kurucularından Uğur Şahin, RNA teknolojisini kan kanserlerine karşı geliştirdiği CAR T-hücre tedavisi ile birleştirerek bu kez katı tümörleri hedef alarak bir ilke imza atmayı hedeflediklerini açıkladı.

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 3

CAR-T tedavisi, hastalardan  T-hücreleri adı verilen bağışıklık hücrelerinin alınmasını, ardından bu hücreleri, genetik olarak kanseri hedef alacak şekilde değiştirmeyi içeriyor. Sonrasında geliştirilen bu T hücreleri hastaya enjekte ediliyor. 

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 4

“GELECEĞE İNANIYORUZ”

Kanser İmmünoterapi Derneği toplantıları için ABD'nin  Washington kentine gelen Uğur Şahin, “CAR-T hücre tedavileri katı hücrelerde B hücreli tümörlere göre çok daha zor. Bu nedenle, CAR-T hücrelerinin katı tümörlerde çalıştığına dair henüz önemli bir kanıt yoktur. Ancak doğru hedef ve aşı kombinasyonunun bu sınırlamanın üstesinden gelebileceğine inanıyoruz” dedi.

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 5

Bununla birlikte Şahin, “Aşı ile Claudin-6 proteinini bu sürece dahil edip T-hücrelerinin tümörlerle daha etkili savaşmasını sağlıyoruz. Yumurtalık kanseri veya testis kanseri olan hastaların tedavisiyle ilgili erken aşama çalışmamızda bazı hastalarda tümörlerinin küçüldüğü klinik faaliyetler gördük" dedi.

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 6

Şahin, ayrıca henüz deneme aşamasında olan kanser aşısının CAR-T hücre tedavilerinde görülen yan etkileri de önleyebileceğini söyledi.  Bu tedavi, sitokin  sendromu adı verilen şiddetli iltihaplanmaya ve beyin şişmesine neden olabiliyor. Ancak, BioNTech'in tedavisinde hedeflenen Claudin-6 proteininin sağlıklı hücrelerde bulunmaması bu riski oldukça azaltıyor.

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 7

Bu deneylerin henüz doz yükseltme aşamasında olduğunu sözlerine ekleyen bilim insanı, "Birkaç hastaya yüz milyona yakın T hücresi enjekte ettik ve güvenli görünüyor. Sitokin fırtınası gibi bir durum yaşamadık. Tedavi oldukça iyi tolere edildi” dedi. 

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 8

KANSERİN HANGİ AŞAMASINDA KULLANILACAK?

HANGİ AŞAMAYI ETKİLEYECEK?
Öte yandan, Şahin, bu aşının kanserin hangi evresinde etkili olacağını da açıkladı.

"Şimdiye kadar sadece ağır hasta olan ve başka tedavi seçeneği olmayan hastalar üzerinde klinik denmelerimizi gerçekleştirdik. Bu hastalar, üç ila dört kez kemoterapi görmüş gerçekten geç evre kanser hastalarıydı. Verileri incelemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

Uğur Şahin'den kanser aşısı müjdesi: İlk denemeler olumlu sonuç verdi - 9

TEDAVİ NE KADAR SÜRECEK?

Son olarak Şahin, sadece tümörlerin küçülmesine değil, bu küçülmenin devam etmesine bağlı olarak tedavinin piyasaya sürülmesinin genellikle üç ile dört yıl süreceğini açıkladı.