Bir araştırmaya göre, zeytin ağaçlarının yapraklarından yapılan bir hap, bazı insanlar için doğal bir ağrı kesici görevi görebilir. Altı ay boyunca günde iki kez takviye alan şiddetli diz eklem ağrısı olan hastalar, plasebo grubuna kıyasla daha az ağrı bildirdiler.

Bununla birlikte, klinik deneme, orta veya düşük ağrılı kişilerde herhangi bir iyileşme bulamadı. Araştırmaya öncülük eden İsviçreli araştırmacılar, zeytin yaprağı ekstresinin uzun süreli kullanımdan sonra yan etkilere neden olabilen geleneksel ağrı kesicilere bir alternatif sağlayabileceğini söylüyor.

Zeytin ağaçlarının ince, yassı yaprakları, iltihap önleyici etkiye sahip olduğu bilinen polifenol adı verilen bileşikleri yüksek düzeyde içerir. Enflamasyon, kronik eklem ağrısı olan hastalarda en büyük faktördür. Araştırmalar, zeytinyağının koroner arterlerdeki yağ birikintilerini azaltarak kalbi koruyabildiğini göstermiştir. Zeytin ayrıca meme kanseri, ülseratif kolit ve hatta depresyon riskini azaltmaya yardımcı olduğu için kredilendirilmiştir.