Siyaset Bilimci ve Gazeteci Taha Can Gürlek Şanghay işbirliği Semerkant Bildirgesin de dikkat çeken durumlara değinerek  düşüncelerini paylaştı.
Taha Can Gürlek Geçtiğimiz yıl Duşanbe Bildirgesinde olduğu gibi, çok kutuplu dünyaya ve karşılıklı saygıya, hakkaniyet, adalet, kazan-kazan işbirliği üzerine dayalı yeni bir dünya düzeni bu yıl gerçekleşen ve çok ses getiren Semerkant Bildirgesinin temasını oluşturmaktadır. İfadelerini kullanarak

Bütün bunların yanında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in, “İnsanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk oluşturmak.” söyleminin, değişiklik görmeden bildiri metininde yer almasının çok dikkat çekici olduğu belirtti ve şöyle devam etti :

"Belarus’un tam üyeliği ile ilgili sürecin başlatılması; Mısır, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin diyalog ortaklığı statüsüsün onay kazanması; Bahreyn, Maldivler, BAE, Kuveyt ve Myanmar’ın yeni diyalog ortaklığı konusunda katılımı yönündeki kararlılık, Şanghay İşbirliği Örgütü’nde genişlemenin devam edeceğinin en önemli göstergesi olarak göze çarpıyor. " Dedi.

Son olarak Büyük Avrasya Ortaklığı hedefine değinen genç siyasetçi

"Mısır’ın diyalog ortağı olarak birliğe katılımı, coğrafi bir gelişme olarak değerlendirilmesinin ilerisinde, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün, ŞİÖ ülkeleri, Avrasya Ekonomik Birliği ve ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ülkeleri arasında kurulması amaçlanan Büyük Avrasya Ortaklığı hedefinden bir uzaklaşma şeklinde değerlendirilmesini mümkün kılıyor."  Şeklinde konuştu.