Yunanistan'da yarın gerçekleşecek erken genel seçimde yaklaşık 10 milyon seçmen, 300 sandalyeli parlamento için milletvekillerini belirleyecek. Anketler, seçimi merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi'nin kazanacağını ve SYRIZA lideri Başbakan Çipras'ın ise siyasi hayatına ana muhalefet lideri olarak devam edeceğini gösteriyor.

Ekonomik krizin yaralarını sarmaya çalışan Yunanistan'da halk, yeni dönem milletvekillerini seçeceği erken genel seçim için yarın sandık başına gidiyor.

Erken seçimlere saatler kala yapılan son kamuoyu yoklamaları Kyriakos Miçotakis liderliğindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND), Başbakan Aleksis Çipras'ın liderliğindeki solcu SYRIZA ile arasındaki farkı açtığını gösterdi.

Yaklaşık 10 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, yarın 59 seçim bölgesinde kurulacak 21 bin 478 sandıkta, 07.00-19.00 saatleri arasında oy kullanılabilecek.

1928'DEN BERİ İLK KEZ

Normal tarihinden yaklaşık 4 ay önce gerçekleşecek seçime, 20 siyasi parti katılacak. Yüzde 3 seçim barajının uygulandığı seçimde, partiler meclisteki 300 sandalye için yarışacak.

Seçim sistemine göre, hükümet kurmayı kolaylaştırmak amacıyla seçimde birinci çıkan parti, fazladan 50 milletvekili hakkı kazanacak.

Ülkede 1928'den bu yana ilk kez yaz aylarında yapılacak seçimde, pazar günü sıcaklık tahmininin 35 derecenin üzerinde olması, katılım oranının düşük kalmasına ilişkin endişeleri artırıyor.

AP MAĞLUBİYETİNİN ARDINDAN FARK KAPANMADI

Son anketlere göre seçim yarışı, Başbakan Aleksis Çipras'ın liderliğini yürüttüğü sol SYRIZA ve ana muhalefette bulunan merkez sağ rakibi Yeni Demokrasi (ND) arasında geçecek.

Kamuoyu yoklamaları, Çipras'ın erken seçim kararı almasına sebep olan 26 Mayıs'taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki mağlubiyetinin ardından, aradaki farkı kapatamadığını ve rakibini 8-11 puan geriden takip ettiğini gösteriyor.

MİÇOTAKİS HÜKÜMET KURABİLİR, ÇİPRAS MUHALEFETE GEÇEBİLİR

Seçimlerin bu şekilde sonuçlanması halinde ise krizin zirve yaptığı 2013'te Antonis Samaras'ın başbakanlığındaki kabinede, İdari Reform Bakanlığı görevinde bulunan 51 yaşındaki Kiriakos Miçotakis'in hükümeti kurma görevini üstlenmesine kesin gözüyle bakılıyor. 

Editör: TE Bilisim