Deniz Çoban MHK'nın hakem operasyonunu yorumladı: Artık FIFA da görev vermez!

Dün itibarıyla futbol dünyasında gündem, şüphesiz MHK'nın aldığı hakem listesini güncelleme kararıydı. Kararın ardından çok sayıda hakem Süper Lig ve TFF 1. Lig listesinden çıkarıldı. Bu listede Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık, Halis Özkahya, Hüseyin Göçek, Abdülkadir Bitigen gibi tecrübeli isimler de vardı. Eski hakem Deniz Çoban, MHK'nın kararını köşe yazısında yorumladı.

"Arkadaşlarının yüzüne bakabilecekler mi?"

Karar açıklandığı ilk andan itibaren futbol camiasından konuyla ilgili yorumlar gelmeye başlamıştı.

Deniz Çoban, sıcağı sıcağına yaptığı yorumda, "Şimdi hiçbir MHK üyesi istifa etmeyecek mi? Mevcut 9 üye, gelecekte omuz omuza maç yönettikleri arkadaşlarının yüzüne bakabilecekler mi?" diyerek üyelere serzenişte bulunmuştu.

Eski hakem Deniz Çoban, Fanatik gazetesindeki köşesinde de bu kararın detaylarına indi. Çoban, özellikle Türk hakemliğinin dünyadaki markası Cüneyt Çakır özelinde bir değerlendirme yaparak FIFA ve UEFA nezdinde bu haberin olası yansımasını yazdı. İşte o yazı...

"Hataları nedir?"

Yapılan uygulamanın izahının olmadığını düşünüyorum. İzahı olsa, o izahı bizzat İlgili Ferhat Gündoğdu’nun ağzından duymuş olurduk. Otuzun üzerinde hakem ve gözlemci ligin bitimine 10 hafta kala listelerden çıkartıldı. Bütün kamuoyu merak ediyor... Bu isimler ne yaptı? Menfaat mi temin ettiler? Hangi yanlış işe bulaştılar? Tek sebep performans ise zamanlaması bu mu olmalıydı?

"Çakır'a FIFA da maç vermeyecek!"

2022 Dünya Kupası aday hakemleri arasında yer alan Cüneyt Çakır’la birlikte 11 üst düzey Süper Lig hakemine, hakemlikten el çektiriliyor. Ülkesinde görev alamayan bir hakeme, FIFA da görev vermeyecektir. Futbolda dünya çapında tek markamız olarak zirvede tutunan Çakır’a yapılan bu muameleyi bütün dünya duyacak. “Türkiye’de aralarında Çakır’ın da bulunduğu 11 üst düzey hakeme futboldan el çektirildi!” haberiyle birlikte, marka değeri diye çıktığımız yolda, Dünya kamuoyunda şaibeli olarak anılan bir ligin sahibi olacağız.

"Huzur ortamını bozdular"

Böylesi bir kararı desteklemem ve olumlu bulmam mümkün değil. Eski bir hakem olarak çok üzüldüğümü ifade etmeliyim. Bu hafta oynanacak bir derbi var. Geriye kalan tecrübesiz isimlerle bu ligin daha huzurlu geçeceğine inananlar bence yanılıyorlar. Bu kararda etkisi olanlar, futboldaki huzur ortamı bozulduğunda yaptıklarına pişman olacaklardır.