Efsane gazeteci ve maç spikeri Halit Kıvanç, önceki gün hayatını kaybetmişti. Türkiye'de uzun yıllar maç anlatımı yapan Kıvanç'ın hayata gözlerini yumması, spor camiasını derinden etkiledi. Uzun süredir hastalıkları yüzünden tedavi gören 97 yaşındaki efsane isim Halit Kıvanç, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

0e9d948f41b57917bf006c068609e381

Halit Kıvanç için ilk olarak kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin İstanbul Levent'teki binasında bir tören düzenlendi. Ardından Kıvanç'ın naaşı, Zincirlikuyu Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Kıvanç'ın cenazesinde spor, sanat ve siyaset camialarından birçok isim yer aldı.
Zincirlikuyu Camii'nde düzenlenen cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Orhan Gencebay, Ali Kırca, Selim Soydan, Fatih Altaylı, Erol Evgin, Demet Akbağ'ın yanı sıra bir çok ünlü isim katılım gösterdi.

ek-fotograflar-halit-kivanc-icin-tsydde-toren-duzenlendi_4246_dhaphoto6

HALİT KIVANÇ KİMDİR?

resized_a0e41-b8fe40564pelehalitkivanc

Halit Kıvanç ,1925 yılında İstanbul'da doğdu, radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, maç spikeri. Türkiye'nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularındandır. Yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç‘ın babasıdır.

PELE İLE RÖPORTAJ YAPAN İLK GAZETECİ

a1e6a1c5halitkivancpelemetinoktay

Pele ile röportaj yapan ilk gazeteci olarak tanınan Halit Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 3 ay kadar Siirt-Kozluk ilçesinde hakimlik yaptıktan sonra Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı.

1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC'de çalıştı. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok "ilk"in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.


 

Editör: TE Bilisim