Karnede yapay zeka dönemi
İngiltere’de binlerce öğretmenin yıl sonu performans karnesi hazırlamak için yapay zekalı raporlama robotları kullandıkları ortaya çıktı.
İngiltere’de binden fazla öğretmen ‘Real Fast Reports’ isimli uygulamaya kaydoldu. Yıllığı 10 Sterlin olan uygulama, yapay zeka teknolojisine sahip. Uygulama her bir öğrenci için özel, kişiselleştirilmiş başarı raporu çıkarıyor. Öğretmenlerin tek yapması gereken öğrenciyle ilgili birkaç bilgiyi girmek. Örneğin, “İyi ilerleme kaydetti, konulardan hoşlanıyor, bazı konularda zorlandı, vaktinde ödev teslim etmede zorlandı, sınavdan iyi aldı ama daha iyisi olabilirdi” gibi basit birkaç cümle kaydediliyor. Uygulama, bu bilgilerin hepsini derli toplu ve mantıklı bir şekilde anlamlı cümlelere çeviriyor.

TEMBELLİK TARTIŞMASI

Sadece iki cümlelik bilgiden 250 kelimelik rapor çıkarabiliyor. Bu cümleler, öğrencinin yıl sonu raporu oluyor. Yıl sonu raporu, eğitim sisteminde karne ile birlikte veriliyor. Öğrencinin akademik performansını takip etmede etkili oluyor. Öğretmenler, bu raporları çıkarmak için yüzlerce saat harcıyor. Öğrencilerin ödevleri için yapay zekadan yardım alması eleştiriliyordu ve öğrencileri tembelleştirdiği için yasaklanması gündemdeydi. Ancak iki eski öğretmenin çıkardığı bu uygulama da tartışma yarattı. Ülkede öğretmenler, düşük maaşları nedeniyle grev yapmıştı.