Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'ndaki açıklamalarından önemli bölümler:

Doğu Akdeniz’deki enerji gerilimi

"Türkiye'yi dışlayan hiçbir anlaşma geçerli değildir. Kendi kıta sahanlığımız içinde sismik araştırmave sondaj yapmaktır. Yılladır tüm uyarılarımıza rağmen Rum Kesimi'nin tüm uyarılarımıza rağmen sismik arama ve sondaj çalışmalarına tek taraflı başlamasıdır. Dedik ki Kıbrıslı Türklerin de haklarını da koruyalım. Türk halkının hakları garanti altına alınmalı."

ABD ile S-400 gerilimi

“Biz mali ve teknolojik olarak en iyi şartlarda olan S-400’ü Rusya’dan aldık. ABD bizim kararlılığımızı gördü. Bu çabaları beyhude. Biz S-400’leri aldık. Hiçbir şekilde geri adım atılmayacak.”

“ ‘Şimdi sizin endişeleriniz nedir?’diyoruz. Haklı mısınız, değil misiniz diye bir çalışma grubu kuralım. Ortaya attıkları iddiaların doğru olmadığını herkes biliyor.”

“Biz bir savunma sistemi alırken bir müttefik neden böyle davranıyor. Asıl sorulması gereken soru bu. Bağımsız ve özgür millet olmak için kararlılığımızı devam ettireceğiz. ABD bize yönelik olumsuz adımlar atarsa bizimde atacağımız adımlar var. ABD ne derse anlayışı yok artık. Bize yönelik olumsuz bir davranış olursa bunun karşılığını vereceğiz. Bizim en ihtiyaç duyduğumuz dönemde Türkiye'den Patriot bataryaları geri çekildi. Bize saldırı olursa NATO'nun koruma kapasitesi yok.”

Umman Körfezi'ndeki saldırı

"Körfezdeki saldırılar gerçekten endişe verici.Acele bir şekilde kimseye yıkılmamalı. Biz kimse temizdir, suçludur demiyoruz. Ama ciddi bir soruşturma gerekiyor. Daha önce de oldu, şimdi ikincisi oldu. Bölgede ciddi bir gerilime yol açıyor. İran bizim ilgimiz yok dedi. Bunun nedenini de bulmamız gerekiyor. O bölgedeki gerilim Allah korusun farklı bir yöne de gidebilir."

Editör: TE Bilisim