Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nun taslak metninde, milyonlarca doz aşının kullanılamaz hale geldiği ve bazı kişilere fazla doz aşı uygulandığı belirtiliyor.

Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu, raporlara vurulan makası gün yüzüne çıkardı. Taslak raporda “Diğer Bulgular” altına toplam 69 bulgu yazılırken TBMM ile paylaşılan raporda bulgu sayısı 33’e kadar düştü. Taslak raporda, il sağlık müdürlükleri deposunda toplam 2,4 milyon doz aşının son kullanım tarihlerinin geçtiği belirtiliyor. Raporda ayrıca, kontrol sistemindeki zafiyet nedeniyle suçiçeği ile dörtlü karma aşılarının bazı kişilere birden fazla doz uygulandığı ifade ediliyor.

AŞILARIN MİADI DOLDU

Rapor Değerlendirme Komisyonu’nun incelemesinin ardından kuşa çevrilen taslak rapora CHP Milletvekili Murat Emir ulaşmıştı. Raporda, bakanlığın Aşı Takip Sistemi’ndeki (ATS) sorunlara ayrı bir bölüm ayrıldığı görülüyor. Asıl raporda yer almayan ancak taslak raporda “Satın Alınan Aşıların Bir Kısmının Miadının Dolması ya da Dolma Riski Bulunması” adı altında paylaşılan bölümde, şu çarpıcı tespit yer alıyor:

“ATS’den yapılan incelemede, 2020 yılında 720 bin 321 dozu erişkin tip tetanoz difteri aşısı, 664 bin 371 dozu oral polio aşısı, 434 bin 70 dozu PPD solüsyonu ve 261 bin 219 dozu suçiçeği aşısı olmak üzere toplam 2 milyon 433 bin 250 doz aşının il sağlık müdürlüklerinin deposunda miatlarını doldurduğu tespit edilmiştir. MKYS üzerinde yapılan incelemelerde ise 2020 yılı içerisinde, 57 bin 439 dozu PPD aşısı, 48 bin 498 dozu erişkin tip tetanoz difteri aşısı, 13 bin 750 dozu kızamık aşısı olmak üzere toplam 136 bin 680 doz aşının miadının dolduğu anlaşılmıştır.”

AYNI KİŞİYE ONLARCA DOZ

Taslak raporda, yurttaşların sağlığı için kritik önemde olan aşılara ilişkin bulgular, bunlarla da sınırlı değil. Sayıştay denetçileri, ATS’de aynı kişiye gerekli dozdan fazla aşı uygulamasını engelleyecek bir prosedür olmaması nedeniyle bazı kişilere fazla doz aşı uygulandığını belirledi. Taslak rapora yazılan ancak asıl raporda yer verilmeyen tespitler şöyle:

“Konjuge Pnömokok Aşısı’nın, aynı T.C. kimlik numaralı kişilere 2020 yılında 37 doz, 35 doz, 31 doz ve 30 doz gibi gerekli dozdan fazla uygulandığı tespit edilmiştir. Benzer şekilde, tek doz olarak uygulanması öngörülen Su Çiçeği ve Dörtlü Karma Aşılarının aynı T.C. Kimlik No’lu kişilere 12 doz, 10 doz ve 4 doz gibi gerekli dozdan fazla uygulandığı tespit edilmiştir.”

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilisim