Kış hastalıklarından korunmak isteyenlere 2021 Şubat ayına özel faydalı meyve ve sebzeleri bir araya getirdik. Çiğ ya da pişmiş kerevizde A, B, C ve K vitaminleri bulunurken şalgam kabızlığa ve şişkinliğe çare oluyor. Kumkuat ise ağrıyı kesiyor. İşte şubat ayının faydalı meyve ve sebzeleri...

Şubat ayının meyve ve sebzeleri arasında kereviz, roka, şalgam, pancar, ayva, kivi, bal kabağı ve muşmula yer alıyor. Peki, hangisi neye iyi geliyor?

Alem Dergisi'nde yer alan habere göre şubat ayı meyve ve sebzeleri kalp hastalıklarından tansiyona kadar şifa oluyor. İşte faydaları bilinmeyen kış sebzeleri...

Roka: C vitamini açısından oldukça zengin olan roka aynı zamanda K vitamini ile beraber çeşitli mineraller içerir. Güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve iyi bir lif içeriğine sahip olduğundan sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. A vitamini içeriği yüksektir. Kemik ve dişler üzerinde ise olumlu etkileri vardır. Beyindeki hafıza bölümünü destekler ve unutkanlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

Kereviz: Maydanoz ve rezene ailesinin bir üyesi olan kereviz hem sağlıklı hem de düşük kalorili bir besin. Aynı zamanda doğal bir antioksidandır. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilen kerevizin içeriğinde yüksek miktarda A, B, C ve K vitaminleri bulunur. İçeriğinde magnezyum, potasyum ve kalsiyum başta olmak üzere çok sayıda mineral vardır.

Şalgam: Kabızlık, ishal, kramp ve şişkinlik semptomlarının yanı sıra, zaman zaman ortaya çıkabilecek gastrik sorunların tedavisinde de yardımcı olabilir. Şalgamda bol miktarda bulunan C vitamini ve askorbik asit, bağışıklık sistemimiz için önemli destekleyicilerdir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin ve antikorlarının üretimini uyarabildiği gibi bir antioksidan olarak kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarını azaltmaya ve önlemeye yardımcıdır.

Havuç: Potasyum, K vitamini, sodyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, niasin ve B6 vitamini kaynağıdır. Düzenli havuç tüketimi kolesterol seviyelerini azaltır. Bu nedenle, kalp ile ilgili sorunları önlemek için sağlıklı bir dozda havuç tüketmek gerekmektedir. Meme ve kolon kanserini önleyici etkileri vardı.

Pancar: Kan basıncını düşürmeye yardımcı etkisi vardır. Pancarlar alfa-lipoik asit adı verilen bir antioksidan içerir. Bu bileşik, glikoz seviyelerini düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir. Lif içeriği oldukça yüksek olan pancar, aynı zamanda bağırsak florasının da düzenlenmesine yardımcı olur.

Brüksel lahanası: Akciğer, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini düşürür. İçerdiği A, C ve E vitamini, kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme riskini azaltır. Yüksek oranda potasyum minerali içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.

ŞUBAT AYI MEYVELERİ

Kumkuat: Yoğun C vitamini içeren güçlü bir antioksidan olan kumkuat hastalıklara karşı direnci artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü düzenler. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği de vardır. Diyet yapanları sevindirecek bir özelliği de, kabukları ile birlikte tüketilmesi halinde ani tatlı krizlerini bastırmada etkili olmasıdır.

ŞUBAT AYI MEYVELERİ

Kumkuat: Yoğun C vitamini içeren güçlü bir antioksidan olan kumkuat hastalıklara karşı direnci artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterolü düzenler. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği de vardır. Diyet yapanları sevindirecek bir özelliği de, kabukları ile birlikte tüketilmesi halinde ani tatlı krizlerini bastırmada etkili olmasıdır.

Ayva: Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin ani yükselmesini engelleyen bu meyveyi gramajına uygun tüketerek diyabetten korunabilirsiniz. Yüksek lif kaynağıyla tokluk hissi sağlamasının yanında, kanserden korur, kolesterolü düzenler.

Kivi: C ve E vitamini içermektedir. Soğuk algınlığına ve hava değişimlerinde kullanılabilir. Ayrıca çocuk gelişimine de destek verir. Günde iki adet kivi yerseniz neredeyse günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabiliyorsunuz. Yüksek oranda lif içerir. Potasyum açısından oldukça zengindir. Kemik gelişimi için etkilidir.

Muşmula: Muşmulanın kalsiyum, demir, fosfor, potasyum içermesinin yanı sıra, askorbik asit de içermesi sebebiyle vücuda çok faydalıdır. Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir. Antioksidan özelliği nedeniyle zararlı toksinleri yok eder. Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.

Portakal: Portakal, özellikle C vitamini, tiamin, folat ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Hastalıklardan korur, cildi tazeler, kan şekerini düşürür, kalp hastalıklarından korur.