Aradan uzun zaman geçti. Aklında hep iyi anılarınız kaldı. Hele ki yeniden görüşmeye başlayınca kötü anıları belki de bilinçli olarak hatırlamamaya çalıştın. Şimdi ise yeniden bir ilişkiye ha başladınız, ha başlayacaksınız. Hem tanıdığın bildiğin bir insanla yan yana olmanın rahatlığı var üzerinde hem de sonuçta ayrılmanızın bir nedeni vardı. Eğer yeni bir araya geleceksen onunla, alman gereken bazı kararlar var.

Sakinleş ve davranışlarını kontrol et

Evet, onunla tekrar birlikte olabilmek için can atıyorsun. Onunla vakit geçirmeyi gerçekten özlemişsin ve barışma seksi de harikaydı. Ancak, yaşadığın o büyülü dünyadan bir anlığına sıyrıl ve sakinleş. Eğer tekrar beraber olabilme ihtimali ikiniz için de gerçekten varsa, aceleye hiç de gerek yok demektir. İşlerin tam olarak ne hızda ilerlemesi gerektiğine dair elbette kimsenin elinde gizli bir formül bulunmuyor; ama eğer tekrar o bildiğin acıları çekmek istemiyorsan, işleri biraz ağırdan al ve aranızdaki ilişkiyi daha sağlıklı bir şekilde gözlemle.

Yeni bir ilişki gözüyle bakma

Eski sevgilinle yeni bir ilişkiye yelken açtığını sanıyorsan, bu işin o kadar da yeni olmadığını ve olmayacağını hesaba katmalısın. Aranızdaki şey, asla yepyeni bir sayfanın üzerine yazılacak bir aşk romanı olmayacak. Sen onu, o da seni, her ne kadar ayrı geçen bir zaman dilimi söz konusu olsa da gayet iyi tanıyorsunuz. Ne kendini ne de onu tam anlamıyla yeniden keşfedebilmen mümkün olmayacak. Yaşayacağın şey, birlikte yazacağınız aşk romanının ilk sayfasından ziyade, romanda yeni bir bölüm olacak ancak.

Ayrı geçirilen zamanları hesaba kat

Birbirinizden ayrı olduğunuz zamanlarda, elbette hayatına başkaları girmiştir. Aynısı karşı taraf için de geçerli. Ancak ayrı geçirilen zamanda yaşananların bütün detaylarını karşı tarafa aktarmak zorunda değilsin. “Birkaç kişiyle birlikte oldum, birisiyle şu kadar süre beraberdim” gibi açıklamalar yeterli olacaktır. İşin detaylarını değil ama yüzeysel kısmını ona aktarman, ileride yaşanacak kıskançlıkları ya da yanlış anlamaları engelleyecektir. Eğer bu durumdan üzüntü duyuyorsa, onun endişelerini ve duygularını tüm içtenliğinle dinlemeli ve yola birlikte devam edebilmek için onu ikna edebilmelisin.

Geri dönme nedenlerin ne?

Kendine karşı dürüst olma zamanı… Ona geri dönmenin, en azından dönmek istemenin nedeni, son randevunun gerçekten de berbat olması mıydı? Onun sana diğerlerinden daha iyi geldiğini ve geleceğini düşünmen miydi? Yoksa kendini tamamen boşlukta hissettiğin için mi bu kararı aldın? Eğer onunla tekrar beraber olmayı seçmenin nedeni o kişiden bağımsızsa, yani sadece kendi bunalımınsa, bu yola hiç girmemen en doğrusu olacak. Ama eğer her anlamda onu özlüyorsan, denemeye değer.

Eski sorunları çözmeyi dene

Hazırlıklı olma zamanı geldi. Çünkü görünen o ki, eski kavgaların ve sorunların tekrar belirmesi çok da uzun sürmeyecek. Peki ne yapmalı? Elbette mücadeleden kaçmamalısın. Aranızdaki sorunların çözülmemiş olması, bu denemede de çözülmeyeceği anlamına elbette gelmiyor. Öyleyse sorunların üzerine gitmeli, daha çok tartışmalı, arkalarında yatan nedenleri aydınlatmalı ve nasıl önlenebileceğine dair kararlar almalısın. En büyük yardımcın ise bu konuları açtığında ikinizin de sakin olduğundan emin olman.

Nasıl bir maceraya atıldığının farkına var

İnsanlar elbette değişir; ancak bir yere kadar. Yani, insanlar aslında o denli büyük değişimler geçirmiyorlar. Birbirinizi tekrar tanımaya başlayacaksınız ve bu süreç sandığından daha da kısa sürede sonlanacak. Bu süreç sonlandığında ise, işlerin tamamen pozitif bir noktaya doğru ilerleyeceği gibi bir yanılgıya kapılmamalısın. Tekrar bir araya gelen çiftlerde gözlemlenen ortak bir durum, geçmişte kendilerini çıkmazda buldukları noktaya tekrar dönüş yapmaları. Eline telefonunu alıp saatlerce ses çıkarmadan oturmasından nefret mi ediyordun? Üzgünüz, ama muhtemelen aynı sahneyi defalarca izleyeceksin.