Etrafınızda çok görmüşsünüzdür, belki de siz o ilişkilerin birinin içindesiniz şu an. Kavga gürültüler bitmiyor, belki de o kadar stabilsiniz ki anneannenizle dedenizin ilişkisi daha hareketli. Başka ilişkilere özeniyorsunuz, dışarıdan mutsuz görünüyorsunuz. Biz söyleyelim, bitirmelisiniz artık. Ama bir şey sizi tutuyor, anlıyoruz. Şimdi biraz cesaret zamanı!

'Cefasını ben çektim, sefasını başkası süremez'

Onu değiştirdin, güzel kıyafetler aldırttın, ona yakışan saç rengini sen buldun, belki zayıflattın.... Kötü alışkanlıklarından vazgeçirdin, şimdi onu paket halinde başkasına vermek istemiyorsun. Anlaşılabilir. Ancak başkasının paket halinde hazırladığı bir başka kişiyi de sen bulacaksın.

Ayrılık konuşmasını prova etmek

Ayrılık konuşmasını prova ettikçe partnerinizin o andaki suratı ve cevapları kafanızda canlanır. Yüzünün düşmesi, çatılan kaşları, titreyen çenesi... Bu tepkilerin sizi korkutur, otomatik olarak erteleme yoluna gidersiniz.

Senelerce emek verdim'

E hayat böyle değil mi... Çocuklarına emek vereceksin, üniversiteyi kazanıp gidecek. Bir işe emek vereceksin, daha iyisini bulunca başka bir işe geçeceksin. Bir ilişkiye gereğinden fazla anlam yüklerseniz 'emek verdim' düşüncesi sizi bağlar.

Menfaatçi düşünce yapısı

Ayrılmaz, çünkü ona toplumda bir konum sunmuştur. Ayrılmaz, çünkü ona sonsuz ilgi veriyordur, Ayrılmaz, çünkü tahmin edemeyeceğimiz bir sürü şey 'alıyordur' o insandan. Alma bağımlılığı kişiyi harekete geçmekten yoksun kılar. Vazgeçmeden ayrılamazsınız.

Başka seçeneğim yok düşüncesi

Seçeneklerin içerisinde en iyisi bu düşüncesi, ilişkinin doğru olduğu ve yolunda gittiği anlamına gelmez. Burada kriter diğerlerinden iyi olması değil, senin için en doğru ve iyi kişi olmasıdır. İlişkinin yolunda gidip gitmediğini kriter olarak almalısın. Şayet yolunda gitseydi zaten diğer adaylardan daha iyi olup olmadığını kıyaslama ihtiyacı hissetmezdin. 

Tarafların kendine güvenmemeleri

İnsanların mutsuz ilişkilerini bitirmemelerinin altında çoğunlukla kendine güvenmemeleri ve korkular yatıyor. Bu yüzden ayrıldıktan sonraki biraz daha konforsuz ama daha mutlu hayatı seçmiyorlar. Terapiye giden birçok çift başka bir ilişki bulamamaktan korktuğu için ilişkilerini bitirmiyor. 

Karşındakine acımak

Başkasının kalbini kırmamak için bir ilişkide kalmak kimse için doğru değildir. Bu, partnerinizin vereceği bir karar. Karşınızdakinin siz olmadan mutlu olmayacağını düşünüyorsunuz, bu yüzden onlara acıdığınız için ilişkinizi bitirmiyorsunuz.

İlişki bittikten sonra olacakları analiz edememek

Eğer bir ilişkiyi bitirip bitirmeme konusunda kararsızsanız, bir artı-eksi listesi hazırlayın. Bunu yazmaya çalışmak size daha önce düşünmediğiniz şeyler düşündürecektir. Ayrılmadan önce kendinize sorabileceğiniz en iyi sorulardan biri bu ilişkiyi kurtarmak için elinizden geleni yapıp yapmadığınızdır.

Bir daha böyle bir sevgi bulamam' düşüncesi

Bir daha böyle sevemem düşüncesi, ilişkilerin bitirilmesini zorlaştıran en sık rastlanılan düşüncelerdendir. İnsanlar bir süre duygusal ilişki yaşadıklarında ve karşılarındaki kişiye alıştıklarında ilişkilerinin sonuna gelirken sıklıkla bir daha böyle sevemeyeceklerini ve kendilerinin de bir daha böyle sevilmeyeceğine inanırlar.

Yalnız kalma korkusu

Yalnız kalacağım, bir daha istediğim gibi kimseyi bulamam düşüncesi, hayatına ne zaman birisinin gireceğini bilemezsin. Belki uzun bir zaman kimse girmeyecek, belki de çok kısa bir süre içerisinde yeni biri ile karşılaşacaksın. Ancak yalnız kalma korkusu sebebiyle ilişkiyi bitirmemek senin iyi bir ilişki yaşayabilme potansiyelinin zayıf olduğunu gösterir. Çünkü iyi bir ilişki yaşayabilmek için en önemli kriterlerden bir tanesi de yalnızlık ile barışmış olmaktır.