Son yıllarda Z kuşağı ile ilgili yapılan yeni bir araştırma, genç erkek ve kadınların parasını ve boş zamanını farklı değerlendirmeyi seçtiğini ortaya koydu.

Son yıllarda Z kuşağının "para algısı bozukluğu" yaşadığı sır değil ama yeni bir araştırma, genç erkek ve kadınların parasını ve boş zamanını farklı değerlendirmeyi seçtiğini ortaya koydu.

Morning Consult'ın ağustosta yayımladığı bir rapor, Z kuşağındaki (1997 ila 2012'de doğan insanları tarif etmek için kullanılan bir terim) erkek ve kadınların para harcama alışkanlıkları ve boş zaman aktivitelerinde belirgin farklılıklar tespit etti.

Örneğin, araştırmacılar genç erkek ve kadınlar arasındaki temel farklardan birinin en sık kullandıkları sosyal medya siteleri olduğunu gözlemledi. TikTok ve Pinterest gibi uygulamalar, Z kuşağı kadınları arasında çok daha popülerken Z kuşağı erkekleri Reddit ve X (Twitter) gibi uygulamaları daha çok kullanıyor. Ayrıca erkeklere oranla daha fazla kadının Instagram kullandığı görüldü.

Rapor, Z kuşağı kadınlarının, sosyal medyayla etkileşimde "topluluğa önem verdiğinin" ve "yakın arkadaşlık, hediye verme ve başkalarının ihtiyaçlarını kendisininkinin önüne koyma" gibi topluluk ideallerini benimsemeye daha yatkın olduğunu gösterdi.

Yayın platformlarında, Z kuşağı kadınlarının izleme süreleri erkek akranlarından biraz daha fazla. Z kuşağı kadınları arasında Netflix, Hulu ve Disney+ yaygınken genç erkekler Apple TV+ ve Twitch.tv izlemeyi tercih ediyor.

Araştırmacılar oyun oynamanın Z kuşağı erkeklerinin hayatında büyük bir yere sahip olduğunu vurguladı. Z kuşağı erkeklerinin büyük bir oranı, haftada en az bir kez konsol oyunu (yüzde 77) ve bilgisayar oyunu (yüzde 67) oynadığını söyledi. Bu oran, oyun oynadığı bildirilen Z kuşağı kadınlarından kayda değer ölçüde daha yüksek.

Haberler söz konusu olduğunda, Z kuşağı erkekleri, kadınlara göre daha fazla çevrimiçi haber yayını içeriği tüketiyor. Genç erkekler çoğu haber kaynağıyla etkileşimde kadınlardan önde yer alıyor.

Araştırmacılar, Z kuşağının harcama alışkanlıklarıyla ilk kez ilgilenmiyor. Mayısta Intuit Credit Karma'nın isteğiyle Qualtrics'in hazırladığı raporda genç yetişkinlerin neredeyse yarısının "para algısı bozukluğu" yaşadığını, ekonomik durumlarına dair çarpık bir bakış açısına sahip olduğu saptanmıştı.

Z kuşağı ve Y kuşağında "para algısı bozukluğu" yaşayanların, akranlarından geride kaldığını daha fazla hissettiği görülmüştü ve maddi güvensizlikle mücadele ettiğini söyleyenler yüzde 82 oranındaydı. 18 yaşından büyük 1006 ABD'li yetişkinle yapılan ankette, katılanların yüzde 29'u kendi ekonomik durumlarını sık sık başkalarıyla karşılaştırdığını, bunun yetersizlik ve özgüvensizlik hislerini tetiklediğini söylemişti. Bu hisler ağırlıklı olarak daha genç yetişkinlerde, özellikle de Z kuşağının yüzde 43'ü ve Y kuşağının yüzde 41'inde gözlemlenmişti.

Z kuşağının yüzde 48'i ve Y kuşağının yüzde 59'u geride kalmış hissettiğini bildirdiği halde ankete katılanların yüzde 59'unun ekonomik açıdan güvende hissettiğini söylemesi, kendilerini dair algılarıyla gerçeklikleri arasındaki ayrıma işaret etmişti.

Editör: Pınar Gözek