Dünyanın dört bir yanında küresel ısınma nedeniyle art arda felaketler görülürken, karbon emisyonlarının nötrlenmesi geleceğimiz için büyük bir önem taşıyor. Küresel emisyonların yüzde 40'ını ise inşaat endüstrisi oluşturuyor. ABD'li bir mimarlık firması 48 bin 500 ağaca eşdeğer karbondioksiti atmosferden temizleyebilen bir gökdelen tasarladı. Çevreci binanın, sürdürülebilir malzemelerle üretileceği ve yılda 1,6 milyar tona kadar karbonu temizleyebileceği açıklandı.

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 2

Şirket, binaların  karbon emici malzemelerle inşa edileceğini ve yakıt, enerji ve gıda için doğrudan hava yakalama teknolojisi dahil olmak üzere birden fazla yaklaşım kullanacağı aktarıldı.

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 3

Bununla birlikte “çevreci” gökdelenin en az 60 yıllık bir kullanım ömrü olduğu belirtildi. Ayrıca, binanın yakaladığı karbonun, kentsel altyapıyı geliştirmek için yollar, kaldırımlar, borular ve diğer öğeler için biyomalzemeler üretmek için kullanılabileceği açıklandı.

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 4

"SON DERECE ULAŞILABİLİR BİR HEDEF"

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 5

Diğer taraftan, projenin yıllık bazda bin tona kadar karbon tutabilen bir gökdelene göre tasarlanmış olsa da, kullandığı karbon yakalama yaklaşımlarının her tür ve büyüklükteki binaya uygulanabileceği belirtildi.

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 6

Ayrıca, beton ve çelik kullanımına kıyasla, biyo-tuğla, biyobeton, kenevir ve kereste gibi bazıları zamanla karbonu emmeye devam eden malzemeler kullanarak,  inşaatın karbon etkisinin yüzde 50 azaltmanın mümkün olduğu aktarıldı.

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 7

İNŞAAT ENDÜSTRİSİ KÜRESEL EMİSYONLARIN YÜZDE 4O'INI OLUŞTURUYOR

50 bin ağaca eşdeğer karbondioksiti temizleyebilen gökdelen tasarlandı - 8

Öte yandan, çevreci gökdelen projesi geçen hafta İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 İklim Zirvesi’nde sunuldu.