Dünyaya daha az zarar vermek için 'sıfır atık' yaşam tarzını benimseyenlerin sayısı günden güne artıyor. Ancak şimdi bahsedeceğimiz çift, sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda sınırları biraz zorluyor. Öyle ki çift tuvalet kağıdı kullanmıyor ve duş yaptıkları suyu yeniden kullanarak su faturalarının ayda sadece 8 sterlin gelmesini sağlıyor.

28 yaşındaki Anna Masiello ve 29 yaşındaki eşi Diogo, eski kıyafetlerini takas ederek, bitki bazlı beslenerek ve sabun kullanarak sıfır atık yaşam tarzı sürdürüyor. Çift, artık tuvalet kağıdı da kullanmıyor. Bunun yerine ucuna küçük bir duş başlığı takılmış su şişesinden bir bide ile kendilerini temizliyor.

Çift ayrıca duş suyunu, daha sonra içme, yemek pişirme ve sulama işlemlerinde tekrar kullanabilmek için kömür filtrelerinden geçirerek sterilize ediyor ve kavanozlarda saklıyor

Çift, tuvalet kağıdı kullanmayı bırakarak bu ürünlerin üretim sürecinde kullanılacak olan 14 bin lira sudan tasarruf sağladıklarını, duş sularını yeniden kullanarak ise 600 litre sudan tasarruf sağladıklarını söylüyor.

Bir eko-influencer olan Anna, ‘Tuvalet kağıdından kurtulmak zor değildi. Onsuz tuvaletin ne kadar kolay olduğuna şaşıracaksınız’ dedi. Taşınabilir bide kavramı pek çok insanın kafasında soru işareti bırakıyor. Hatta Anna bu alışkanlıklarını sosyal medya hesabından paylaştığında kullanıcılardan bazıları bide kullanmaktansa ölmeyi tercih ettiğini söyledi.

Anna, 'Suyla doldurduğunuz bir şişe var. Duş tarzı küçük bir başlık takıp kendinizi temizlemek için su püskürtüyoruz. İşiniz bittikten sonra sadece özel bölgenizi bir havluyla siliyorsunuz. Mükemmel derecede temiz ve hijyenik’ dedi.

Sürdürülebilirlik savunucusu olan Anna, ortalama bir kişinin yılda 100 rulo tuvalet kağıdı harcadığını ve bu kağıtların üretiminde 14.000 litre su kullanıldığını açıkladı.

Çift, sıfır atık yolculuklarına ise ne kadar çok atık ürettiklerini fark ettikten ve bunu azaltmak için başladıklarını söylüyor.

Şimdi sadece 6 ayda 1 tam dolacak şekilde siyah çöp poşeti kullandıklarını ifade eden Anna, bambu diş fırçası kullanıyor ve karbon ayak izini azaltmak için etsiz beslenip okyanuslar kirlenmesin diye sentetik lif topluyor.