Bir köpeğin sahibi olan herkes, garip bir olayda evcil hayvanlarının oldukça kıskanabileceğini bilir. Bu tür köpek davranışı, tipik olarak sahiplerinin başkalarının köpeğine ya da başka bir insana çok fazla ilgi göstermesi durumunda ortaya çıkar.

Peki bu duygu ne kadar gerçek? Köpekler gerçekten kıskanır mı? İşte köpeklerle yapılan bir çalışma tüm ayrıntıları verdi. 

San Diego'daki California Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma için farklı farklı köpek türleri seçildi. 

Bu araştırmada sadece toplamda, 35 lbs'den daha az ağırlığa sahip olan ve 35 inçlik yüksekliğe sahip olmayan küçük ve orta ölçekli ırklar kullanıldı.

Bir köpeğin gerçekten kıskançlık belirtileri gösterip göstermediğini değerlendirmek için, bu gözenekler ilk önce kendi ev ortamlarında deneyler yapıldı.

Araştırma için havlayan ve sallanan bir animatronik (robot) köpek de kullanıldı.

Araştırmaya katılan köpeklerin sahiplerinden, bir parkta veya başka bir yerde karşılaşabilecekleri bir köpekle yaptıkları gibi, araştırma için evlerine gönderilen bir "robot" köpekle etkileşme girmeleri istendi.

Köpekler sahiplerinin "robot" köpeği ile yakınlaşmasını veya etkileşim kurmasını engellemek için ellerinden geleni yaptılar ve bunu havlamaya ve daha sonra ısırmaya çalıştılar.

Araştırmacılar, köpek sahiplerinden benzer şekilde, müzik çalan bir kitapla iletişim kurmalarını istediklerinde köpeklerin konuyla ilgilenmedikleri görüldü.

Köpeklerin kıskançlık duyguları sosyal ve yaşamsal bir yapı sergileyen şeylere yöneliyordu.

Böylece araştırmacılar, köpek kıskançlığının, toplumsal nesnelerin yanı sıra cansız nesnelere karşı değil de, daha çok animasyonlu nesneler tarafından tetiklendiğini buldular. 

Bu köpek çalışmalarının bulguları, ebeveynlerinin çok gerçekçi görünen bir bebeğe çok dikkat ettiğinde kıskanç davranışlar sergileyen 6 aylık çocuklarda yapılan araştırmalara çok benzemektedir.

Bununla birlikte, bebekler, kendilerine herhangi bir önem vermek yerine, bir kitap okuyorlarsa, kıskançlık belirtileri göstermedi.

Köpeklerde kıskandıkları zaman, yüz çevirme, görmezden gelme, ilgi toplama hareketleri gözlemlendi.