Kıbrıs Türk Ekonomisi’ne yönelik 2024 Makroekonomik İzleme Raporu, “Fırsatların Paylaşılan Refaha Dönüştürülmesi” başlığı altında sunuldu.
Yayınlanan rapor, Kıbrıs Türk ekonomisinin mevcut durumunu ve gelecek potansiyelini ele aldı.
Raporda Kıbrıs Türk ekonomisi, 2023 yılında beklenenden daha güçlü bir toparlanma gösterdi ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın pandemi öncesi seviyelere ulaştığı tahmin ediliyor. 2020’deki derin resesyonun ardından, 2021’de hafif bir toparlanma yaşandı ve 2022’de daha güçlü bir toparlanma oldu, GSYH artış oranı %13,3’e ulaştı. 2023’te ise bu oranın %5’in üzerinde bir büyüme gösterdiği tahmin ediliyor ve reel GSYH’nin pandemi öncesi seviyelere ulaştığı düşünülüyor.
Yeşil Hat geçişleri ve ticareti, yeni rekor seviyelere ulaştı. Ancak ticaretin hacmi ve bileşimi, potansiyelinin altında kalmaya devam ediyor. Tarım sektörü, Türk Lirasındaki değer kaybı ve girdi fiyatlarındaki düşüşlerle birlikte büyümeye olumlu katkı sağladı.
İşgücü piyasası göstergeleri pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı ve 2023’te 9.600’den fazla yeni istihdam sağlandı, bunun %44’ü kadınlar için oldu. Özel sektörde önemli bir istihdam artışı yaşanırken, kamu sektöründe daha az istihdam sağlandı. Kadın istihdamı önemli ölçüde arttı ve tarihi olarak en yüksek seviyeye ulaştı.
Türk Lirası’nın değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle yaşam maliyeti krizi devam ediyor. Enflasyon, yüksek seviyelerde seyretti ve KT ekonomisinde ciddi riskler oluşturuyor, özellikle yoksul ve kırılgan hanehalkları için. Türkiye’de alınan önlemler, makroekonomik dengesizlikleri düzeltmeye yönelik olduğu için KT ekonomisi üzerinde etkileri olabilir.