UBP Güzelyurt Milletvekili Dr. Ziya Öztürkler, Meclis Genel kurulunda yükseköğretim ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Son günlerde ülke gündeminin ilk sırasında çeşitli sıkıntılarla yer alan, tartışılan yükseköğretim alanında uzun yıllar görev aldığını, bu alanda elde ettiği bilgi ve tecrübeleri paylaşmak ve katkı koymak amacıyla söz aldığını ifade eden Öztürkler, “Yükseköğretimin planlanması ve YÖDAK’ın yeniden yapılanması adına görev aldığım dönemde 50’den fazla toplantı, 150 saatti aşkın çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalar neticesinde Dünya’daki çağdaş uygulmalara bakılarak hem Kalite Kurulu’nun kurulması, akreditasyon işlerinin buradan yürütülmesi, hem de KUBİTAK (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ismi verdiğimiz; bilimsel ve teknolojik araştırma kurumunun hayata geçirilmesi için hükümet olarak 2021 yılında ortaya bir vizyon konmuştur” şeklinde konuştu. 5 Şubat 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girerek yasallaşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2019 Reform Eylem Planı Yükseköğretim Strateji Belgesi ile ortaya konan vizyonla, YÖDAK’ın İdari ve Mali özerklik konusunundaki görevlerinin belirlendiğini, hedeflere ve bazı başlıklara bakıldığında ortaya konan vizyonun net olarak görüldüğünü ifade eden Ötürkler, “Burada esasen Mevzuat Değişikliğini hazırlamak, yasayı onaylamak, İç Denetim Birimi, Kalite Yönetim ve Strateji Geliştirme Birimi, Eğitim ve Öğretim Birimi, Eğitim Programları Planlama Birimi, Denetleme Birimi, Tanıma ve Denklik Birimi ve Öğrenci İşleri Birimi kurmak gibi çok önemli başlıkların yazıldığını belirterek, YÖDAK’ın güçlenmesi adına bu alınan kararlar ve yasa çerçevesinde hareket edilmesinin önemine işaret etti.

“YÖDAK’IN İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE EN UYUMLU ÇALIŞMASI GEREKEN BAKANLIK MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’DIR”

 Türkiye Cumhuriyeti’nde çeşitli vesilelerle YÖK’ü de ziyaret edip incelemelerde bulunduğunu ifade eden Öztürkler, bilimsel verilerin, doğru planlamanın 2021-2022 yılında yasa ile ortaya konan hedefler ile %90 oranında sağlanabileceğine vurgu yaparak, “Eğer doğru bir nokta varsa o doğru noktadan hareket devam etmelidir. Devlette devamlılık, hizmet esastır”dedi. Yükseköğretim kurumlarının denetimlerinin kapsamlı yapılması adına yine 24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Denetim tüzüğünün büyük emekler verilerek hazırlandığını ve burada tüzüğün yetki açısından amaç bölümünün açık olduğuna vurgu yapan Öztürkler, tüzükte gerekli denetimlerin yapılması adına geniş yetkilerin var olduğuna, burada da Bakanlığın yükseköğretimde Devlet politikalarını belirleme, YÖDAK’ın da akademik konularda işbirliği içerisinde hareket ederek, ülkeye hizmet noktasında sıkıntı olmayacağını, YÖDAK’ın işbirliği içerisinde en uyumlu, yoğun çalışacağı bakanlığın Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu belirtti.

“KALİTE YÖNETİMİ VE KALİTENİN YÜKSELTİLMESİ ADINA YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR” Öztürkler, konuşmasının sonunda, Yükseköğretime dair 5 Şubat 2021 tarihinde ortaya konan Strateji Eylem Planı ve alınan kararlar çerçevesinde artık Yüksek Öğretim Mali Denetim Yasası içerisine kalite yönetimi ve kalitenin yükseltilmesi için yeni düzenlemelerin girmesi gerektiğine işaret ettti.

Editör: Mahmut Doğan