Ünal Üstel, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, oturumdaki gecikmenin Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanan fiber optik protokolüne ilişkin yürütülen çalışmalar nedeniyle yaşandığını söyledi.

Başbakan Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile imzalanan fiber optik protokolünün Türk Telekom tarafından uygulanabilmesi için gerekli onay yasasının, Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandığını belirtti. Yaklaşık bir aydır Meclis komitesinin gündeminde bulunan tasarının, komite üyeleri, ilgili bakanlar ve teknik heyet tarafından detaylı şekilde ele alındığını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta uzun süren çalışmaların ardından komiteden geçirilen tasarının Genel Kurul gündemine geldiğini aktaran Üstel, tartışmalı görülen maddeler için Türk Telekom yetkililerinin Meclis’e davet edilerek görüş alındığını kaydetti.

“Haberleşmede Yeni Bir Çığır Açacak”

Yasanın ülke açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Üstel, “Bu yasa ülkemizdeki haberleşmede yeni bir çığır açacak bir onay yasasıdır” dedi. Hükümet programında yer alan “dijital ada” hedefini hatırlatan Üstel, projenin gençlerin önünü açacağını ve ülkedeki hızlı internet altyapısını güçlendireceğini söyledi.

Fiber optik altyapının hâlihazırda Türk Telekom üzerinden Türkiye’ye ulaştığını belirten Üstel, projenin tüm halkı kapsayan büyük bir yatırım olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti ile iş birliği içinde hayata geçirileceğini dile getirdi.

Muhalefete Eleştiri: “Su Projesine de Karşı Çıkmıştınız”

Muhalefete yönelik eleştirilerde bulunan Üstel, geçmişte Türkiye ile yapılan projelere de karşı çıkıldığını savundu. 2015’te hayata geçirilen su projesini hatırlatan Üstel, bugün susuzluk yaşanmıyorsa bunun Türkiye ile imzalanan proje sayesinde olduğunu söyledi.

Ercan Havalimanı ve geçmişte yarım kalan diğer projelere de değinen Üstel, bu projelerin muhalefet dönemlerinde tamamlanamadığını, kendi hükümetleri döneminde ise hayata geçirildiğini ifade etti.

Yerleşke ve Belediyeler Reformu Vurgusu

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis yerleşkelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üstel, Türkiye’nin katkılarıyla ülkeye kazandırılan yeni yerleşkelerin KKTC’nin “mührü” olduğunu söyledi.

Belediyeler reformu sürecinde yoğun tartışmalar yaşandığını ancak geri adım atmadıklarını belirten Üstel, bugün belediyelerin borçlanmadan hizmet verebildiğini ve altyapı projeleri gerçekleştirebildiğini kaydetti.

“Ellerimiz Temizdir”

Konuşmasının sonunda yöneltilen eleştirilere yanıt veren Üstel, “UBP’nin elleri temizdir” dedi. Hükümet olarak halka hizmet etmeye devam edeceklerini vurgulayan Üstel, UBP–YDP–DP’nin 29 milletvekiliyle görevde olduğunu belirterek, “Verilemeyecek bir hesabım yoktur. Hukuk devletine inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.

Üstel, fiber optik projesinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için hayati bir yatırım olduğunu belirterek, projeyi kendi hükümetleri döneminde hayata geçireceklerini söyledi.