Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Rum lider Nikos Hristodulidis ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, iki toplum arasındaki iletişimi güçlendirecek ve günlük yaşamı kolaylaştıracak konularda önemli adımlar atıldığını söyledi.


Erhürman, özellikle yeni geçiş noktaları konusunun hem pratik hem de sembolik açıdan büyük önem taşıdığını belirterek, bu konuda sağlanacak ilerlemenin sürecin önünü açabileceğini ifade etti. Henüz arzu edilen noktaya ulaşılmadığını kaydeden Erhürman, buna rağmen diğer başlıklarda somut gelişmeler yaşandığını dile getirdi.


Görüşmede, sivil toplumun çözüm sürecine daha aktif katılımını sağlayacak yeni bir danışma mekanizması oluşturulması konusunda ortak karar alındığını açıklayan Erhürman, bu yapının teknik komiteler çerçevesinde ele alınacağını ve görevlendirilecek ekiplerin çalışma başlatacağını söyledi. Söz konusu girişimin temelinin, 2005 yılında New York’ta yapılan görüşmelere dayandığını belirtti.


Dini ibadetler konusunda yaşanan sorunların da gündeme geldiğini ifade eden Erhürman, özellikle kuzeyde gerçekleştirilen ayinlerde zaman zaman sıkıntılar yaşandığını söyledi. Din ve vicdan özgürlüğü temelinde hareket ettiklerini vurgulayan Erhürman, ibadet organizasyonlarının altı aylık programlarla önceden planlanmasını önerdiklerini ve bu önerinin kabul edildiğini açıkladı. Bu çalışmaların Dışişleri Bakanlığı öncülüğünde yürütüleceğini belirtti.


Hayvancılık sektörünü etkileyen şap hastalığı konusunun da ele alındığını aktaran Erhürman, güneyde daha yoğun hissedilen sorunla ilgili koordinasyon çalışmalarının devam edeceğini söyledi. Sağlık Teknik Komitesi ile veteriner alt komitesi aracılığıyla ortak çalışmaların sürdürüleceğini ifade eden Erhürman, iki tarafın koşullarının eşit olmadığına da dikkat çekti.


Coğrafi işaretli ürünler konusunda da yeni bir adım atıldığını belirten Erhürman, özellikle hellim başta olmak üzere PDO ve PGI kapsamındaki ürünlerle ilgili ortak çalışma yürütülmesi amacıyla ekonomi ve ticaret teknik komitesi bünyesinde bir alt komite kurulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.


Teknik komitelerin sayısının yeni girişimlerle birlikte arttığını söyleyen Erhürman, küçük gibi görünen bu adımların toplumlar arası güvenin ve iletişimin güçlenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres’in Temmuz ayı itibarıyla yeni bir inisiyatif başlatmasının beklendiğini ifade eden Erhürman, kendi yaklaşımlarının “adım adım” ilerleyen bir metodoloji olduğunu söyledi.


Öncelikli hedeflerinin Lefkoşa’da çözülebilecek meseleleri çözmek olduğunu belirten Erhürman, “Yeni geçiş noktaları konusu bu sürecin sembolik değeri en yüksek başlığıdır. Henüz istediğimiz noktada değiliz ancak diğer alanlarda artık somut adımlar atabiliyoruz” dedi.
Haziran sonrasında başlayabilecek yeni süreçte dört maddelik metodolojilerinin ikinci aşama olarak masada olacağını belirten Erhürman, amaçlarının yöntemi önceden belirlenmiş bir müzakere süreci oluşturmak olduğunu kaydetti.


“Halkımızın çözüm iradesi bizim için belirleyicidir” diyen Erhürman, süreçte adımların sırayla atılması gerektiğini vurgulayarak görüşmenin olumlu ve verimli geçtiğini ifade etti.