İspanya ve Portekiz'in büyük bölümlerini etkisi altına alan elektrik kesintileri nedeniyle iki ülkede kaos hakim.

Bazı bölgelerde toplu taşıma felç oldu, trenler tahliye edildi, trafik ışıkları çalışmadı, mağazalar ve restoranlar karanlığa gömüldü.

Sorunun neden kaynaklandığı ve kesintinin daha ne kadar devam edebileceği henüz tespit edilemedi.

Ancak Portekiz'deki elektrik şebekesini yöneten REN adlı şirket, kesintinin İspanya'nın elektrik şebekesindeki bir sorundan kaynaklandığını öne sürdü.

Şirket bu sorunun "nadir görülen bir atmosfer olayı" nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.

Şirket, İspanya'nın iç kesimlerinde aşırı sıcaklık değişimleri nedeniyle çok yüksek gerilim hatlarında (400 KV) anormal salınımlar meydana geldiğini söyledi.

Kesintilerin nedeninin hâlâ tam anlamıyla belli olmadığını söyleyen İspanya Başbakanı Pedro Sanchez konuya ilişkin spekülasyonlardan kaçınma çağrısı yaptı.

Portekiz Başbakanı Luis Montenegro da gazetecilere yaptığı açıklamada "Siber saldırı olduğuna dair herhangi bir emarenin olmadığını" söyledi.

İspanya'da internete ek olarak GSM şebekelerinde de kesintiler bildirildi.

İspanyol GSM operatörü Red Electrica, bölgesel elektrik şirketleriyle birlikte kesintileri gidermeye çalıştıklarını açıkladı.

Şirket kesintinin 10 saat sürebileceğini söyledi.

İspanya'da 46 havaalanını yöneten AENA, ülke genelinde uçuşlarda gecikmeler yaşandığını açıkladı.

İspanya'nın başkenti Madrid'de Belediye Başkanı José Luis Martínez-Almeida, kentlileri bulundukları yerde kalmaları konusunda uyardı.

Reuters haber ajansı, Madrid'de yüzlerce kişinin ofis binalarının dışındaki sokaklarda olduğunu ve bazı önemli binaların etrafında yoğun bir polis varlığının görüldüğünü bildirdi.

Portekiz'de havayolu şirketi TAP Air, yolcuları havalimanlarına gitmemeleri konusunda uyardı.

Portekiz'in havaalanı operatörü ANA, havaalanlarının acil durum jeneratörlerini etkinleştirdiğini ve bu sayede Porto ve Faro havaalanlarında temel havaalanı operasyonlarının sürdürülebildiğini duyurdu.

Fransa'nın bazı bölgelerinde de kısa süreliğine elektrik kesintisi yaşandı ancak Fransız şebeke operatörü RTE, durumun artık normale döndüğünü açıkladı.