İstatistik Kurumu, hayat pahalılığı hesaplamalarında eski teknolojilerin fiyatlarının yerine, dijital ürünlerin fiyat değişimlerini dikkate alacak. Artık, CD, DVD, MP3 çalar gibi ürünlerin yerine, çevrimiçi müzik platform ücretleri, harici disk ve taşınabilir medya oynatıcılarının fiyatlarındaki değişiklikler hesaplamalara dahil edilecek.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın, İstatistik Kurumu'nun bu değişikliği gerçekleştirdiğini sosyal medya üzerinden duyurdu. Barçın, uzun süredir önerdiği güncellemenin kısmen dikkate alındığını belirterek, "Sepet güncelleninceye kadar kullanımı sıfırlanmış mal ve hizmetler için, ağırlıklarını değiştirmeden güncel muadil mal ve hizmet fiyatlarıyla enflasyon hesaplaması yapılması önerimiz kabul edildi," ifadelerini kullandı.

İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, eski teknoloji ürünlerinin fiyatlarının yerine, dijital medya araçları ve çevrimiçi hizmetlerin fiyatlarının dikkate alınacağı belirtildi. Bu değişiklik, teknolojik gelişmelerle uyumlu hale gelmek amacıyla yapılırken, hayat pahalılığı hesaplamalarının daha gerçekçi ve güncel olmasına katkı sağlayacak.

Barçın’ın paylaşımı şu şekilde:

"İSTATİSTİK KURUMU SONUNDA DEDİĞİMİZİ YAPTI

Sepet güncelleninceye kadar kullanımı artık nerdeyse sıfırlanmış mal ve hizmetler için, ağırlıklarını değiştirmeden güncel muadil mal ve hizmet fiyatları ile enflasyon hesaplaması yapılması önerimiz kısmen dikkate alınmış ve Kurum tarafından bu bilgi aşağıdaki fotoğrafta da gördüğünüz üzere kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Artık CD, DVD, MP3 Çalar, DVD Oynatıcı gibi ürünlerin fiyatlarının takibinde kalite düzeltmesi yöntemi kullanılarak; çevrimiçi müzik platform ücretleri, harici disk ücretleri ve taşınabilir medya oynatıcı ücretlerindeki fiyat değişimlerinin hesaplara dahil edileceği ifade edilmiştir”.