Özel Haber: Seher Güraslan

2019 yılında yürürlüğe giren ve 1 defa yatırılan, yüzde 1’lik KDV iadesi altı yılın ardından tekrar hesaplara yatırılmaya başlandı. Konuya ilişkin Kanal T ye açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal , Şu anda Ocak 2024-Ağustos 2024 dönemine ilişkin vergi iadelerini kart müşterilerimizin hesaplarına yatırmak için uğraşıyoruz. Kısa süre içerisinde kart kullanıcılarımız ekstrelerinde iadelerini görebilecekler ” dedi.

Kredi kartı ve banka kartı ile yapılan ödemelerde % 1’lik KDV iadesi 6 yılın ardından tekrar başladı.

Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını amaçlayan, tüketicilere harcama tutarlarının yüzde 1’lik kısmını iade edecek, Kredi Kartı ve Debit Kart ile Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı 2019  Haziran ayında görüşülmüş, sonrasında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Yürürlüğe  giren yasa ile birlikte ödemeler vatandaşların hesaplara 1 kez yatırılmış, daha sonrasında yaşanılan teknik arıza nedeni ile durdurulmuştu.

Maliye Bakanlığı teknik arızayı bankalara bağlarken, bankacılar da ödemelerin henüz yapılmaması nedeni olarak Bakanlığı işaret etmişti.

Konuya ilişkin Kanal T  Haber Merkezi’ne yazılı açıklamada bulunan Kıbrıs Türk Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal ,Kartlara yapılan vergi iadeleri,  KREDİ KARTI VE BANKA KARTI İLE YAPILAN PERAKENDE MAL VE HİZMET ALIMLARINA İADE YAPILMASI YASASI olarak adlandırılan 17 Haziran 2019 tarihli  yasa çerçevesinde yapılıyor. Yasaya göre, Bankalarımız her üç aylık dönemde kart müşterilerinin harcamalarını ve iade miktarlarını Maliye Bakanlığına bildiriyor, Maliye Bakanlığı 15 gün içinde listeleri inceleyerek ödeme onayı veriyor, Maliye Bakanlığının ilgili döneme ilişkin iade tutarlarını aktarması üzerine en geç 3 işgünü içerisinde Bankalarımız müşterilerinin kart hesaplarına iade bedellerini yatırıyor. Şu anda Ocak 2024-Ağustos 2024 dönemine ilişkin vergi iadelerini kart müşterilerimizin hesaplarına yatırmak için uğraşıyoruz. Kısa süre içerisinde kart kullanıcılarımız ekstrelerinde iadelerini görebilecekler” dedi.