Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne katılım yönündeki çalışmalarını sürdürmesi halinde Moskova’nın Erivan ile ekonomik entegrasyon alanındaki faaliyetlerini fiilen azaltabileceği uyarısında bulundu.
Trend ajansının Putin’in açıklamalarına dayandırdığı habere göre Rus lider, bu durumun Avrupa ile Avrasya Ekonomik Birliği arasındaki ekonomik mekanizma ve standartların birbirinden farklı olmasından kaynaklandığını belirtti.
Putin, açıklamasını Astana’da düzenlenen Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptı. Rusya Devlet Başkanı, Erivan’ın Avrupa Birliği’ne katılmaya yönelik kararlarını sürdürmesi halinde, Moskova’nın Ermenistan ile ekonomik entegrasyon alanındaki çalışmalarını pratikte sonlandırma noktasına gelebileceğini ifade etti.
Rus lider, buna rağmen Moskova’nın Ermenistan yönetiminin kendi ulusal çıkarları doğrultusunda bağımsız karar alma hakkına saygı duyduğunu vurguladı.
Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile daha önce yaptığı görüşmeye de atıfta bulunarak, “Ben ona daha önce de söyledim, o da bunu teyit eder. Ermenistan için iyi olan her şey Rusya için de kabul edilebilir ve iyidir. Ermeni halkının çıkarlarından hareketle gerekli gördüğünüz gibi yapın. Şu anda iktidardasınız, karar alma sorumluluğu sizin üzerinizde; siz nasıl derseniz öyle olacak” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Putin, Erivan’ın alacağı kararların iki ülke halkı arasındaki insani ve siyasi bağları ortadan kaldırmayacağını söyledi. Rusya Devlet Başkanı, “Kararlar ne olursa olsun, bu bizim insani bağlarımızı bozmaz, siyasi bağlarımızı bozmaz; ancak burada söz konusu olan tamamen ekonomik bir içeriktir” dedi.
Putin’e göre temel sorun, farklı ekonomik sistemlerin, mekanizmaların ve standartların aynı anda birlikte işletilmesinin son derece karmaşık olması. Rus lider, mevcut durumda Avrasya Ekonomik Birliği ile Avrupa Birliği standartları arasında ciddi farklılıklar bulunduğunu belirterek, bu iki yapının ekonomik anlamda kolayca bir arada var olamayacağını savundu.
“Bizde bazı mekanizmalar mümkün, bazıları ise mümkün değil. Yani bugün itibarıyla birbirleriyle basitçe karşılaştırılamayacak çok fazla şey var. Bunlar birlikte var olamaz” diyen Putin, Ermenistan’ın Avrupa standartlarına geçişinin hem ciddi yatırım hem de uzun bir zaman gerektireceğini kaydetti.
Putin’in açıklamaları, Ermenistan’ın son dönemde Batı ile ilişkilerini güçlendirmeye yönelik adımları ve Avrupa Birliği’ne yakınlaşma politikası nedeniyle Moskova-Erivan hattında yaşanan gerilimin yeni bir ekonomik boyuta taşınabileceği şeklinde değerlendiriliyor.






