Rum basınına göre Kıbrıs sorunuyla ilgili yaklaşan gayri resmi genişletilmiş toplantının, Cumhurbaşkanlığına seçilen Tufan Erhürman’ın niyeti ve siyasi çizgisi açısından ilk gösterge olacağı ifade edildi.

Tufan Erhürman'ın KKTC cumhurbaşkanlığına seçilmesine ilişkin değerlendirmeler Rum basınında geniş şekilde yer almayı sürdürüyor. Fileleftheros gazetesi “İlk Sınav Kıbrıs Sorunuyla İlgili Genişletilmiş Görüşme” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk toplumu liderliğindeki değişimin ve Ersin Tatar’ın yenilgisinin verdiği mesajın olumlu bir gösterge olduğunu ancak sonucun pratikte değerlendirileceğini belirtti.
Önümüzdeki dönemde ve Tufan Erhürman’ın Ankara ziyaretini yapıp Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin’in adaya gelmesinin beklendiğini yazan gazete, Holguin adaya geldiği zaman bir sonraki genişletilmiş görüşmeyle ilgili ayarlamaların yapılacağını ifade etti.
Gazeteye göre Rum Hükümeti Sözcüsü Konstantinos Letimbiotis ise açıklamasında, Erhürman’ın Kıbrıs Türk toplumunun yeni lideri olarak seçilmesinin yeni bir siyasi gerçeklik teşkil ettiğine işaret ederek, bu durumu, Kıbrıslı Türklerin kararına yönelik saygıyla ve Kıbrıs sorununun üzerinde mutabık kalınan çözüm çerçevesini belirleyen ilkelere istikrarlı bir bağlılıkla ele aldıklarını dile getirdi.
Letimbiotis, Erhürman’ın BM Genel Sekreterinin üstlendiği yeni inisiyatife olumlu ve yapıcı bir şekilde karşılık vermesi aynı zamanda özlü müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı noktadan yeniden başlaması için pratik bir irade göstermesinin esas olduğunu iddia etti.
Letimbiotis, Rum hükümeti açısından gerçek öneme sahip olan şeyin, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili yaklaşan gayri resmi genişletilmiş toplantı çağrısı karşısında yeni Kıbrıs Türk liderinin tavrı ve Türkiye’nin tercih edeceği tez olduğunu kaydetti.