CTP Milletvekili Ongun Talat, Seher Güraslan’ın sunduğu “Meclis Günlüğü” programında gündeme ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Programda iç politika, basın özgürlüğü, enerji projeleri, Türkiye ile ilişkiler ve demokrasi tartışmaları ele alındı.

“23/B MADDESİ GERİ ÇEKİLMELİ”

Ceza Muhakemeleri Usul Değişiklik Yasa Tasarısı’nda tartışma yaratan 23/B maddesine ilişkin konuşan Talat, toplumda hem basın özgürlüğünün korunması hem de kişilerin yargılanmadan suçlu ilan edilmesinin önüne geçilmesi gerektiği konusunda ortak bir anlayış bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı’nın yasayı geri gönderme gerekçelerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Talat, düzenlemede muğlak ifadeler bulunduğunu ve özellikle gazetecilerin ceza tehdidiyle karşı karşıya bırakılmasının ciddi kaygı yarattığını belirtti.

Talat, komite sürecinde yapıcı tartışmalar yürütüldüğünü ancak Ulusal Birlik Partisi milletvekillerinin düzenlemeyi değiştirmeden Genel Kurul gündemine taşıdığını savundu. Tartışmalı maddenin geri çekilmesinin en doğru adım olacağını ifade eden Talat, yasa tasarısındaki diğer maddelerin ise sanık ve zanlı hakları açısından önemli düzenlemeler içerdiğini kaydetti.

“CTP’NİN TEK BAŞINA İKTİDAR POTANSİYELİ VAR”

Programda partisinin siyasi hedeflerine de değinen Talat, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin ciddi bir tek başına iktidar potansiyeline sahip olduğunu savundu.

Vatandaşlarla yürüttükleri temaslarda çözüm önerilerini samimi bir şekilde paylaştıklarını belirten Talat, “Sihirli değnekle her şeyi bir anda düzelteceğimizi söylemiyoruz. Adım adım nasıl ilerleyeceğimizi anlatıyoruz” dedi.

Kamuoyu eğilimlerinin de bunu gösterdiğini ifade eden Talat, partilerinin hedefinin yalnızca iktidara gelmek değil, ülke adına somut işler başarabilmek olduğunu söyledi.

“DOĞAL GAZ STRATEJİK BİR FIRSAT”

Enerji projeleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Talat, Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ışığında doğal gazın önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Başbakan Ünal Üstel’in yürüttüğü temaslara değinen Talat, enerji dönüşümü sürecinde doğal gaz projelerinin hem KKTC hem de Türkiye açısından karşılıklı kazanım yaratacağını söyledi.

CTP’nin bu konuda hazırlıklı olduğunu kaydeden Talat, gelecekte Kıbrıslı Türklerin yararına somut modeller geliştirebileceklerini belirtti. Talat ayrıca hükümetin Türkiye ile ilişkileri daha çok iç politikada propaganda amacıyla kullandığını savunarak, CTP’nin hedefinin yeniden kurumsal ve devletten devlete ilişkileri tesis etmek olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE’DEKİ DEMOKRASİ KIBRISLI TÜRKLERİ DE ETKİLER”

Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin de konuşan Talat, Kıbrıslı Türklerin iç işlerine müdahale edilmesini doğru bulmadıklarını, aynı hassasiyetin Türkiye açısından da geçerli olduğunu söyledi.

Türkiye’de demokratik rejimin zarar görmesinin Kıbrıslı Türkler açısından da olumsuz sonuçlar doğuracağını belirten Talat, Türkiye halkının demokratik haklarına sahip çıkma mücadelesine dayanışma göstermeyi sürdüreceklerini kaydetti.

Talat, demokratik meşruiyetin korunmasının önemine dikkat çekerek, sürecin sağduyuyla tamamlanması gerektiğini ifade etti. Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili tartışmalara da değinen Talat, üyelerin iradesinin yeniden ortaya çıkacağı demokratik bir sürecin gerekli olduğunu savundu.