Cumhurbaşkanı Tatar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17'nci Zirvesi'nde konuştu.
Ersin Tatar, şunları söyledi:
"EİT üye ülkeleri KKTC’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyorum. Doğu Akdeniz’deki lojistik imkanlarımızla teşkilatımızın kapasitesini artırmaya hazırız. Yükseköğretim kurumlarımız ile kardeş ülkeler ile işbirliğine hazırız. Asrın Projesi ile suyun Türkiye’den KKTC’ye getirebilmenin huzuru ve mutluluğu içerisindeyiz.
Bu su ile stratejik tarım ürünlerini geliştirmekte. Yeşil dönüşüm ile KKTC’yi bilişim adayı yapmakta kararlıyız. Kıbrıs meselesinin ana nedeni Güney Kıbrıs’a uluslararası camia tarafından sağlanan ayrıcalıklardır. Bu düzelmedikçe adada kalıcı bir çözüm gözükmemektedir. Kıbrıs’taki iki halkın da faydasına olacak işbirliğini Rum tarafına iletmiş durumdayım. Kıbrıs Türk tarafı sorunları diyalog ve işbirliği ile çözme arzusunu sözde değil pratikte de ortaya koymuştur.
KKTC’nin TDT’ye kabulü ile tüm dünyaya KKTC’nin yalnız olmadığı mesajı verilmiştir.
20 Temmuz’un 51’inci yılını kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde. Barış Hareketı’ndan sonra her iki halk da barış ve huzur içerisinde yaşamaktadır.
Bizim mücadelemiz özden gelen haklarımızın yeniden tesis edilmesidir.
New York’ta düzenlenecek gayriresmi toplantıda da bu tutumumuzu sürdüreceğiz."