Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bünyesinde Kıbrıs, Yunanistan ve Ege-Doğu Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşuna ilişkin yönetmeliği yayımladı. Yeni yönetmelik, merkezin amaçlarını, faaliyet alanlarını ve yönetim yapısını düzenliyor.

TC Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, merkezin temel amacı, Kıbrıs, Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri analiz etmek, bilimsel çalışmalar yapmak ve Türkiye’nin ulusal hak ve menfaatlerini hukuki ve bilimsel temellere dayalı olarak ortaya koymak olacak. Ayrıca, bu konuların ulusal ve uluslararası düzeyde daha iyi anlaşılmasını sağlamak hedefleniyor.

Merkez, ulusal güvenlik ve dış politika konularında bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapacak, seminerler, sertifika programları ve hizmet içi eğitimler düzenleyecek. Ayrıca, yurt dışı görevlere atanacak askeri personel için Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri ve Doğu Akdeniz konularında eğitimler verecek.

Bunun yanı sıra, uluslararası kuruluşlar ve akademik çevrelerle iş birliği yapacak, güncel gelişmeleri takip ederek Türkçe, İngilizce ve Yunanca dillerinde yayınlar hazırlayacak.

İŞTE TC RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANAN O KARAR…

TC Resmi Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:

Millî Savunma Bakanlığından:

MİLLÎ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KIBRIS, YUNANİSTAN VE EGE-DOĞU AKDENİZ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Millî Savunma Üniversitesi Kıbrıs, Yunanistan ve Ege-Doğu Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

(2) Bu Yönetmelik; Millî Savunma Üniversitesi Kıbrıs, Yunanistan ve Ege-Doğu Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 9/11/2016 tarihli ve 6756 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası ile 14/11/2016 tarihli ve 2016/9522 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 5 inci maddesinin birinci fıkrası hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bakan: Millî Savunma Bakanını,

b) Bakanlık: Millî Savunma Bakanlığını,

c) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

ç) Merkez: Millî Savunma Üniversitesi Kıbrıs, Yunanistan ve Ege-Doğu Akdeniz Araştırma ve Uygulama Merkezini,

d) Müdür: Merkezin Müdürünü,

e) Müdür yardımcısı: Merkezin müdür yardımcısını,

f) Rektör: Millî Savunma Üniversitesi Rektörünü,

g) Rektörlük: Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğünü,

ğ) Senato: Millî Savunma Üniversitesi Senatosunu,

h) Üniversite: Millî Savunma Üniversitesini,

ı) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

(2) Bu Yönetmelikte tanımlanmamış kavram ve terimler için 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile bu kanunlara dayanılarak çıkarılan mevzuatta yer alan tanımlar esas alınır.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 4- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Kıbrıs, Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’i etkileyen konu ve meselelerde karşılaşılan sorunları analiz etmek, bilgi üretmek, üretilen bilgiyi sorun çözücü formüller halinde sunan araştırmalar ile söz konusu alanlarda Türkiye’nin ulusal hak ve menfaatlerini, bilimsel ve hukuki temellere dayanan çalışmalarla ortaya koymak ve yapılacak çalışmalarla Türk kamuoyunda ve uluslararası mecralarda bu meselelerin daha iyi anlaşılmasına ve meselelerin öneminin kavranmasına yardımcı olmak, bu konu ve meselelerde bilimsel araştırmalar yaparak Ülkemizin yaklaşımının geliştirilmesine, ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmesine katkıda bulunmak.

b) Bakanlığın öncelikli gördüğü alanlar başta olmak üzere ulusal ve uluslararası ihtiyaçlara cevap verecek yeterlilikte, alanında uzman personel yetiştirmek, ilgili meselelerde görüşlerinin niteliği ile ulusal ve uluslararası alanda tanınan seçkin bir merkez olmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 5- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

 a) Merkezin araştırma alanları ile ilgili bir anlayış birliği oluşturmak maksadıyla; ilgili mevzuat hükümleri kapsamında seminer, konferans, sertifika programı, kurs, hizmet içi eğitim programları gerçekleştirmek.

b) Askeri ataşe olarak görevlendirilecekler ile Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ve benzeri örgütlerde yurt dışı sürekli görev veya yurt dışı geçici görev kapsamında görev yapacak personel için görev öncesi hazırlık eğitimlerinde Kıbrıs meselesi, Türk-Yunan ilişkileri, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi deniz yetki alanları anlaşmazlıkları ile ilgili kapsamlı eğitimler sunmak.

c) Yurt içi ve yurt dışındaki benzer merkez, kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde bulunmak.

ç) Stratejik seviyede millî savunma, güvenlik ve dış politika ihtiyaçlarına cevap verecek uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar ve yayınlar yapmak.

d) General/amiral ve üst düzey yönetici oryantasyon seminerinde Kıbrıs meselesi, Türk-Yunan ilişkileri, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi deniz yetki alanları anlaşmazlıkları ile ilgili kapsamlı eğitimler sunmak.

e) Yurt dışında Kıbrıs meselesi, Türk-Yunan ilişkileri, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi deniz yetki alanları anlaşmazlıkları konusunda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası çalışma yapmak isteyen kişilere eğitim imkânı sunmak.

f) Kıbrıs, Yunanistan, Ege-Doğu Akdeniz eksenli konuları ve Türk-Yunan ilişkilerini başlıca siyasi, ekonomik, ticari, tarihi, hukuki, güvenlik, savunma ve enerji jeopolitiği yönleriyle ele almak, Türkiye’nin ulusal hak ve menfaatlerini bilimsel temellerle hukuki zeminde ortaya koymak.

g) Güncel gelişmelerin yanı sıra Türkçe, İngilizce ve Yunanca başta olmak üzere yabancı dilde yayın yapan yazılı ve görsel basını takip etmek, Türkçe, İngilizce ve Yunanca dergi ve bülten gibi basılı yayın materyallerinin hazırlanması için gerekli çalışmaları yürütmek.

ğ) Ortaya koyulacak çalışmaları (makale, analiz, saha araştırması sonuçları ve benzeri) belirli zaman aralıklarında rapor, bülten, dergi olarak çıkararak Bakanlık, Üniversite ve ilgili kurumların istifadesine sunmak.

h) Üniversiteye bağlı akademik birimlerde ilgili mevzuat hükümleri kapsamında özel kurs ve seminer organize etmek.

ı) Kıbrıs meselesi, Türk-Yunan ilişkileri, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz deniz yetki alanları anlaşmazlıkları ve benzeri konular üzerinde çalışan öğrenciler ile Bakanlık personeline kaynak ve danışmanlık desteği sağlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 6- (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 7- (1) Müdür; Merkezin faaliyet alanları ile ilgili çalışmaları bulunan Üniversitenin kadrolu ve tam gün çalışan veya Devlet üniversitelerinden Üniversiteye tam zamanlı olarak görevlendirilen öğretim üyeleri arasından üç yıl için Rektör tarafından görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün herhangi bir nedenle fiili olarak görevinin başında bulunmaması halinde Müdürün belirleyeceği bir müdür yardımcısı Müdüre vekâlet eder. Müdürün altı aydan fazla görevinin başında bulunmaması halinde ise yerine yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 8- (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkezi temsil etmek.

b) Merkez adına her türlü iletişimi ve iş birliğini sağlamak.

c) Yönetim Kurulunun aldığı kararları uygulamak.

ç) Merkezi, amaçları doğrultusunda yönetmek.

d) Uygulanan programlara ve çalışmalara ilişkin koordinasyonu sağlamak.

e) Merkezin yıllık çalışma raporunu ve bir sonraki yıla ait çalışma programını düzenlemek ve Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektörün onayına sunmak.

f) Rektör tarafından onaylanan çalışma programını uygulamak ve denetlemek.

g) Yönetim Kuruluna ve Danışma Kuruluna başkanlık etmek.

ğ) Merkezin bünyesindeki kısımlara Rektörün onayı ile kısım amiri görevlendirmek.

h) Harp Okulu, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve Rektörlüğe bağlı diğer birimlerdeki Merkez programlarıyla ilgili koordinasyonu sağlamak.

Müdür yardımcısı ve görevleri

MADDE 9- (1) Üniversitenin kadrolu ve tam gün çalışan veya Devlet üniversitelerinden Üniversiteye tam zamanlı olarak görevlendirilen öğretim üyeleri arasından öncelikli olarak Merkezin faaliyet alanı ile ilgili kişilerden olmak üzere iki kişi, Rektör tarafından üç yıl için müdür yardımcısı olarak görevlendirilir.

(2) Görev süresi sona eren müdür yardımcısı aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Müdürün fiili veya kanuni engelleri sebebiyle katılamadığı toplantılara yetki verdiği müdür yardımcısı katılır. Müdür yardımcısı, Müdür tarafından verilen görevleri yerine getirir.

Yönetim Kurulu

MADDE 10- (1) Yönetim Kurulu; Müdürün başkanlığında, müdür yardımcıları ile Üniversite öğretim elemanları veya Üniversite kadrosundaki alanında uzman personel arasından Rektör tarafından öncelikli olarak Merkezin faaliyet alanı ile ilgili kişilerden olmak üzere görevlendirilen dört üyeden oluşur. Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Görev süresi sona eren üye aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir.

(2) Yönetim Kurulu, olağan olarak yılda iki defa salt çoğunlukla toplanarak olağan toplantı yapar. Bunun dışında da Yönetim Kurulu, gerekli görülen hallerde Müdürün çağrısı ve salt çoğunluğun katılımı ile toplanabilir. Yönetim Kurulu kararları, katılanların oy çokluğu ile alınır. Yönetim Kurulu üyeleri yapılan oylamalarda çekimser oy kullanamaz. Oylamada eşitlik olması halinde, Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11- (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Merkezin strateji ve politikalarını oluşturmak.

b) Düzenlenecek programlarla ilgili çalışmaların koordinasyonunu ve değerlendirmesini yapmak.

c) Her takvim yılı başında Merkezin hizmet bedeli tarifesini belirlemek.

ç) Müdürün her takvim yılı sonunda Merkezin çalışma raporlarını değerlendirerek hazırlayıp Rektörlüğe sunacağı raporla ilgili esasları belirlemek ve bir sonraki döneme ait çalışma programını koordine etmek.

d) Eğitim-öğretim programları sonunda verilecek olan ve Merkez tarafından ilgili mevzuat hükümleri kapsamında hazırlanan katılım belgesi, sertifika ve benzeri belgelerin verilmesi ile ilgili esasları belirlemek.

e) Danışma Kurulundan gelecek önerileri değerlendirmek.

f) Bu Yönetmeliğe uygun olarak hazırlayacağı usul ve esasları Senatonun onayına sunmak üzere Rektörlüğe iletmek.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12- (1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Üniversitede görevli olan öğretim elemanları, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Bakanlık Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğünden alanında deneyimli personel ile kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarından konusunda uzman kişiler arasından görevlendirilen on üç üyeden oluşur. Üyeler, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından görevlendirilir.

(2) Danışma Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Diğer kurumlardan görevlendirilecekler için görevlendirme süresine ilişkin mevzuat hükümleri saklıdır. Görev süresi sona eren üye aynı usulle tekrar görevlendirilebilir. Üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere aynı usulle yeni üye görevlendirilir. Danışma Kurulu yılda en az bir kez Müdürün çağrısıyla toplanır.

(3) Danışma Kurulu, Merkezin çalışmaları ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunur ve tavsiye niteliğinde görüş bildirir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Personel ihtiyacı

MADDE 13- (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 20/12/2017 tarihli ve 30276 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Savunma Üniversitesi Akademik Personelin Seçimi, Atanması, Görevleri ve Görevde Yükseltilmesi Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında Rektör tarafından görevlendirilen personel tarafından karşılanır.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.