ABD’nin İran’la girdiği savaşın, Ukrayna’nın hava savunma kapasitesi üzerinde ciddi baskı yarattığı belirtiliyor. Politico’nun haberine göre Washington’ın Orta Doğu’daki operasyonlarda yoğun şekilde Patriot hava savunma füzesi kullanması, Ukrayna’ya yapılacak sevkiyatları riske atıyor.
Haberde, ABD ve Körfez’deki müttefiklerinin İran’ın balistik füzeleri ve insansız hava araçlarını engellemek için yüzlerce Patriot önleme füzesi kullandığı vurgulandı. Bu durumun, Rusya’nın saldırılarına karşı Kiev’in en kritik savunma araçlarından biri olan Patriot sistemleri için küresel stokların hızla azalmasına yol açtığı ifade edildi.
Avrupalı yetkililer ve ABD’li bazı siyasetçiler, İran’la yaşanan çatışmanın Ukrayna’nın Amerikan yapımı hava savunma sistemlerine olan bağımlılığıyla doğrudan çeliştiğini belirtiyor. Avrupa’daki müttefikler, ABD’nin dikkatinin Orta Doğu’ya kaymasının Rusya’nın Ukrayna’da inisiyatif kazanmasına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Bir Avrupa Birliği yetkilisi, Washington’ın farklı cephelerde aynı anda savaş yürütmesinin Ukrayna üzerindeki baskıyı artırabileceğini belirterek, “ABD başka bir savaşla meşgulken ve silah stoklarını başka bir bölgede tüketirken, Rusya bu durumu fırsata çevirebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Patriot füzelerinde yaklaşan bir tedarik sıkıntısına dikkat çekti. Zelenski, genel füze açığının yalnızca Orta Doğu’daki savaş nedeniyle oluşmadığını ancak bu çatışmanın Ukrayna’nın yeni mühimmat temin etme imkanını ciddi şekilde daralttığını söyledi.
ABD ve müttefiklerinin son haftalarda İran’ın saldırılarına karşı yaklaşık bin adet Patriot PAC-3 önleme füzesi kullandığı belirtiliyor. Ancak bu füzelerin üretimi aylar sürüyor ve mevcut üretim kapasitesi talebi karşılamakta zorlanıyor.
Savunma sanayi şirketi Lockheed Martin’in Patriot füzesi üretimini artırma planı bulunsa da, yeni üretim hatlarının tam kapasiteye ulaşmasının birkaç yıl sürebileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, bu durumun hem Ukrayna hem de diğer müttefik ülkeler için silah tedarikinde ciddi rekabet ve fiyat artışlarına yol açabileceği görüşünde.
Avrupa ülkeleri ise uzun vadede Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ABD dışındaki üretim kapasitesinin artırılması gerektiğini savunuyor. Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen, Avrupa ve Ukrayna merkezli bir savunma üretim altyapısının oluşturulmasının artık stratejik bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.






