Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, Kanal T’de Seher Güraslan’ın hazırlayıp sunduğu Gündem programına katıldı. Son yıllardaki istatistiklere bakıldığında hukuk davalarında azalma olurken, ceza davalarında artışların gözlemlendiğini dile getirdi. Özerdağ, ceza alan bireylerin topluma ıslah edilerek kazandırılması gerektiğini savunarak bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti. Şartlı Tahliye ile ilgili görüşlerini de paylaşan Özerdağ, şartlı tahliye tüzüğünün daha kapsamlı ve net olması gerektiğini savundu.
“DAHA ETKİN BİR DEVLET POLİTİKAMIZ OLMALI”
Ceza davalarında uyuşturucu suçlarının artışına dikkat çeken Özerdağ “Gençlerimizi ciddi şekilde tehdit eden bu suç türleri ile sadece mahkemeler değil devlet politikası ile bu konun önemsenmesi ve ciddiye alınmasını bekliyoruz” dedi. Özerdağ, kişilere karşı işlenen yaralama, darp ve trafik suçlarında da ciddi bir artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi.Uyuşturucu madde suçlarına ilişkin cezaların yeterli düzenlemelerin olduğunu da ekleyen Özerdağ, “15 yıla kadar hapis cezası dahi öngörülebilen suçlar vardır. Bunu siz 30 yıla da çıkarsanız uyuşturucu madde ithalinden vazgeçileceğini düşünmüyorum. Hedefimizi kullanıcıların ıslah edilerek topluma kazandırılması. Bunun içinde toplumda eğitici çalışmaların yapılması gerekir. Bu konuda daha etkin bir devlet politikamızın olması gerekir” dedi.
“TRAFİKTEN CEZA ALAN KİŞİLERE YENİDEN TRAFİK EĞİTİMİ ALDIRILMALI”
Trafik Cezalarının artmasının toplum yönünde caydırıcılık unsuru olduğunu, suç işlerken cezaların daha dikkatli davranmasının etken olduğunu ancak trafikte suç işleyen kişilerin eğitilmesi yönünde de yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Özerdağ, “Sadece ceza vermek bu tür suçların işlenmesine engel değildir. Suç işleyenlerin ıslah edilmesi, suç işlenmesinin önüne geçilmesi için bazı önlemlerin alınması gerekir” diyerek trafik suçu işleyenlerin yeniden trafik eğitimi alması gibi çeşitli uygulamaların hayata geçmesi gerektiğini savundu. Devletin de toplu taşıma yöntemlerini topluma kazandırması gerektiğini dile getiren Özerdağ, “Ulaşılabilir, düzenli toplu taşıma hizmeti olması halinde birçok noktada halkımız bu hizmetten yararlanacaktır” ifadelerini kullandı.
“BOŞANMALAR ÇOCUK PSİKOLOJİSİNİ ETKİLİYOR”
“Ebeveyn yabancılaşması” tanımına dikkat çeken Özerdağ, bunun bir toplumsal sorun olabileceğine işaret ederek “Ülkemizde boşanma sayısının çok arttığını düşündüğümüzde ortaya çıkan sorunların altında çocuklar ezilebiliyor ve çocuk psikolojisi bu sorunlardan dolayı bozulabiliyor. Boşanan ailelerdeki çocuk psikolojisinin korunabilmesi için çalışmalar yapılmalıdır diyen Özerdağ, bu kişiler ne kadar sağlıklı gelişimlerini sağlarsa toplum sağlığıda o kadar iyi olacaktır” dedi.
“ŞARTLI TAHLİYE TÜZÜĞÜ KAPSAMLI BİR HALE GETİRİLMELİ”
Son olarak, Şartlı tahliye tüzüğü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Özerdağ, daha kapsamlı bir tüzük ile hangi suçların bu kapsamda olduğunun daha net bir şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özerdağ, hangi oranlarda uygulanacağının bir defa ve kesin olarak belirlenerek değiştirilmemesi ve şartlı tahliye tüzüğünden yararlanabilecek kişilerin toplumumuza ıslah edilmiş bir birey olarak dönebileceğinden emin olacak şekliyle kararların alınması gerektiğini söyledi.