Lefkoşa’da kaldığı otel odasında silah ve mermilerle birlikte yakalanan 32 yaşındaki İsmail Baydar hakkındaki davada karar açıklandı. Başkan Füsun Cemaller, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Gülay Uğur’dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza heyeti, sanığı 4 yıl hapse mahkûm etti.
Sanığa takdir edilen ceza kararını Yargıç Gülay Uğur okudu. Yargıç, sanığın 18 Nisan 2025 tarihinde Lefkoşa’nın terminal bölgesinde faaliyet gösteren bir otelde yakalandığını, kaldığı odada yapılan aramada dolap içerisinde bir çanta içinde siyah renk montla sarılı vaziyette 1 adet 7.65 mm çapında Browning marka tabanca, tabancaya ait 1 adet şarjör, şarjör içerisinde 8 adet ve tabancanın namlusuna sürülmüş 1 adet olmak üzere toplam 9 adet 7.65 mm çapında canlı mermi bulunarak emare alındığını söyledi.
Yargıç, sanığın yakalanmasına giden süreci de aktardı. Buna göre, 18 Nisan’da bir gece kulübü işletmecisi polise başvurarak, İsmet Felek’in WhatsApp hattına kendisine ait aracın fotoğrafını gönderdiğini bildirdi. Polis ekiplerinin, aracın fotoğrafının çekildiği Gönyeli’deki bölgede kamera görüntülerini incelediğini belirten Yargıç, görüntülerde başında şapka ve yüzünde tıbbi maske bulunan bir erkek şahsın araca yaklaştığının ve bir süre sonra bölgeden ayrıldığının tespit edildiğini ifade etti.
Yargıç, takibe alınan şahsın otobüsle Lefkoşa Terminal bölgesine gittiğinin ve kaldığı otele giriş yaptığının belirlendiğini, otel odasında yapılan arama sonucu söz konusu emarelerin bulunduğunu kaydetti.
Sanıktan emarelere ilişkin izahat istendiğinde, “Yaptım abi bir hata, benim amacım birine sıkmak değildi. Tabancalara karşı çok ilgim vardı. Tabancayı da şans eseri Polis Müdürlüğüne yakın bir okulun karşısında küçük tuvaletimi yaptığım esnada fark edip aldım, isterseniz sizi tabancayı bulduğum yere götürebilirim” şeklinde beyanda bulunduğunu aktaran Yargıç, İsmet Felek’in profil resminin bulunduğu “Felek 44” kullanıcı adıyla sanığa gönderilen yazışmaların da emare olarak ibraz edildiğini söyledi.
Yargıç, sanığın kanunsuz tabancayı neden ve ne suretle tasarrufunda bulundurduğuna dair makul, tutarlı ve hukuken kabul edilebilir bir izahat veremediğini, bu durumun ceza takdirinde sanık aleyhinde değerlendirildiğini ifade etti. Sanığın tabanca ile birlikte mermi de tasarruf etmesinin, silahın fiilen kullanılabilir olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Yargıç kararında şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizde son dönemlerde artan şiddet, adam öldürme ve yaralama gibi suçlar ile özellikle bu tür suçlarda silah kullanımının artmış olması, toplum bireylerinde ciddi endişeye yol açmıştır. Bu suçlardaki artış nedeniyle toplum korku ve endişe içinde yaşar hale gelmiş, eskiden güvenli olan ülkemizde güvenlik duygusu zedelenmiştir. Mahkemelerin, istisnai haller dışında kamu yararının korunması prensibine ağırlık vererek, gerek sanıkları gerekse başkalarını suç işlemekten caydırıcı ve ibret verici cezalar vermesi gerekmektedir.”
Sanığın ülkeye turist statüsünde giriş yapmasına rağmen kamu düzeni ve güvenliğini ihlal eden bu fiilleri işlemesinin ceza takdirinde aleyhine değerlendirildiğini belirten Yargıç, suçların yaygın suçlar arasında yer almasının da sanık aleyhine dikkate alındığını söyledi.
Yargıç, sanığın sabıkasız oluşu, tabancanın herhangi bir suçta kullanılmamış olması ve bakmakla yükümlü olduğu eşi ile üç çocuğunun bulunmasını ise sanık lehine hafifletici faktörler olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Tüm bu hususların birlikte değerlendirilmesi sonucunda sanığın 4 yıl hapse mahkûm edildiği açıklandı.






