Yenierenköy’de öğrencileri taşıyan bir okul otobüsünün devrilmesi kamuoyunda infial yarattı. Kazada biri otobüs şoförü, 28’i öğrenci olmak üzere toplam 29 kişi yaralandı. Olay, Kanal T’de yayınlanan “Hafta Ortası” programında Kanal T Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat ve yazar Salih Egemen tarafından sert ifadelerle ele alındı.
Polis: 29 kişi yaralandı
Polis Basın Subaylığı, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne kaldırılan 21 öğrenci ile otobüs şoförünün yanı sıra, 7 öğrencinin Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne sevk edildiğini, Gazimağusa'dan bir öğrencinin de ileri tetkik için Lefkoşa’ya gönderildiğini açıkladı. Açıklamada, “Kaza sonucu biri otobüs şoförü ve 28’i öğrenci olmak üzere toplam 29 kişi yaralandı.” denildi.
Egemen: “Ya araç riski ya da şoför hatası, her halükarda ihmal var”
Programda konuşan Salih Egemen, “Çocuklarımızı Allah korudu. Toplu taşımacılık Eğitim Bakanlığı’nın bir hizmetidir ama görülüyor ki doğru düzgün bir hizmet verilmiyor. Çok eski bir araçla karşı karşıyayız. Araç riski ya da şoför hatası… Her iki durumda da ihmal var,” dedi.
Egemen, bu araçların ve şoförlerin en yüksek güvenlik standartlarında olması gerektiğini vurgulayarak, “Sağlayamayacaklarsa bu işi bıraksınlar. Orada bir çocuğumuza bir şey olsaydı, bunun hesabını kim verecekti?” diye sordu. Egemen, halkın tepkisinin de hafife alınmaması gerektiğini belirterek, “Halkımız sakin sessizdir ama gerektiği zaman tepkisini en sert ve seri şekilde koyar,” dedi.
Reşat: “30 yıllık araçla çocuk taşıyoruz, bu ülkenin insanı bu mu?”
Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat ise, kazanın görüntülerini izlerken “bir baba olarak içinin ürperdiğini” ve “dişlerini gıcırdattığını” söyledi. Reşat, kazaya karışan otobüsün ET plakalı olduğuna dikkat çekerek, bunun 1990’lı yıllarda kaydedildiği ve en iyimser tahminle 30 yıllık bir araç olduğuna işaret etti.
“Bu araçların parçaları bulunmuyor, uydurma parçalar takılıyor. Belki teknik arıza, belki istem dışı hızlanma oldu. Ama bu otobüslerin bakımı yapılıyor mu? Bizde sadece ‘taşımacılık parası ödendi mi?’ tartışması yapılıyor. Oysa araçta klima var mı, emniyet kemeri var mı gibi detaylar konuşulmalı.”
“Otobüs kapısı yanlış yerde, çocuklar sağdan iniyor”
Reşat ayrıca, yolcu taşıyan otobüslerde kapının sol tarafta olması gerektiğini, ancak kazaya karışan araçta kapının sağda olduğunu söyledi. “Çocuklar sağ kapıdan iniyor, bu büyük bir güvenlik sorunudur,” dedi.
“Bu çocuklara önem verilmiyor mu?”
Rasıh Reşat konuşmasının sonunda, “Çocuklarını 30 yıllık araçlara bindirmek zorunda olan ailelere verilen mesaj nedir? Bu ülkenin insanı olmadıkları mı? Bu çocuklara önem verilmediği midir?” diyerek, yaşanan olayın sadece bir kaza değil, bir sistem sorunu olduğunu vurguladı.