Ege Denizi'nde son günlerde artan sismik hareketlilik sonrası Türkiye'de deprem, volkan patlaması ve tsunami riskine dair endişeleri artırdı. Ege'de meydana gelen depremlerin sayısı bugün itibarıyla 2 bine ulaşmışken AFAD ekipleri de alarma geçti. Bölgede düzenlenen toplantılar sonrası uzmanlar son durumu değerlendirdi. Ege Denizi'nde başlayan deprem fırtınası AFAD ve deprem uzmanlarının takibine alındı. Volkanik faaliyet ihtimali ve sismik aktivite sonrası meydana gelebilecek tsunaminin etkileri incelikle hesaplanıyor. Kıyılara ulaşması halinde acil durum planı hazırlandı. Değerlendirme toplantısı sonrası uzmanlar açıklama yaptı.

5'İN ÜZERİNDE 5 DEPREM OLDU

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, bölgede 2 bine yakın sarsıntı kaydedildiğini, bunlardan beşinin 5 büyüklüğünün üzerinde olduğunu belirtti. Olası bir tsunami durumunda dalgaların kıyılara ulaşma süresinin en erken bir saat olacağını, ancak yıkıcı bir etki beklenmediğini vurguladı.

TÜRKİYE'YE ULAŞABİLECEK VOLKAN PATLAMA RİSKİ VAR MI?

Santorini Adası çevresindeki hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Levent Gülen, yer kabuğunun altında bulunan magmanın yüzeye ulaşması için daha fazla ilerlemesi gerektiğini, bu nedenle şu an için volkanik bir patlama riskinin bulunmadığını ifade etti. Uzmanlar, yanlış bilgilere karşı resmi açıklamaların takip edilmesi gerektiğini hatırlatarak, gerekli önlemlerin alındığını belirtti.

TOPLAM 2 BİNİN ÜZERİNDE DEPREM OLDU

Muğla'da, Vali İdris Akbıyık’ın da katılımıyla AFAD Salonu’nda düzenlenen “Olası Risk Değerlendirmesi Bölgesel Koordinasyon Toplantısı” sonrası Bodrum’da incelemeler yapıldı. AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, bölgede son 10-15 günde yaklaşık 2 bin sarsıntı yaşandığını ve bunlardan 5’inin 5 büyüklüğünün üzerinde olduğunu belirtti. Tatar, 10-15 günden bu yana bölgede ciddi sismik hareketlilik olduğunu toplam 2 bin aktivite kaydedildiğini hatırlatarak "Bunların içerisinde 5 ve üzeri büyüklükte 5 deprem var. Bu depremlerin bir bölümünü değişik bölge kıyılarda hissedildi. 'Bu depremlerin ardından bir volkanik patlama olur mu? Veya ikincisi de özellikle bunların sonucunda oluşabilecek bir tsunami etkisi ne olur? sorularının tartışılıyor. Olası bir tsunami olması durumunda en erken kıyılarımıza ulaşacağı süre bir saat ve bir saatten daha erken. Kıyılarımıza ulaşmıyor ve bu kıyılarımızda herhangi yıkıcı etki yapmayacağı konusunu net olarak söyleyebiliyoruz." dedi.