DPÖ eski müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Kanal T’de katıldığı programda Kuzey Kıbrıs’ta pahalılığın ve geçim sıkıntısının hızla arttığını belirtti. Muhtaroğlu, enflasyonun yılın ilk 6 ayında %18’in üzerine çıkmasını beklediklerini, artan döviz kurları nedeniyle yapılan asgari ücret ve maaş zamlarının kısa sürede eridiğini vurguladı. Özellikle dar gelirli vatandaşların ve emeklilerin ekonomik açıdan ciddi bir baskı altında olduğunu ifade etti.

Nüfus konusuna da değinen Muhtaroğlu, ülkede 2011’den bu yana gerçek bir nüfus sayımı yapılmadığını hatırlatarak, açıklanan projeksiyon verilerinin kamuoyunu tatmin etmediğini söyledi. Belediyelere yapılan devlet katkı paylarının ve planlamaların eski veya tahmini rakamlar üzerinden yürütüldüğünü belirten Muhtaroğlu, güncel ve bilimsel bir sayımın hem spekülasyonları sona erdireceğini hem de sağlıklı bir planlama için zorunlu olduğunu dile getirdi.

Ekonomik tabloyu “sisli” ve öngörülemez olarak değerlendiren Muhtaroğlu, borçlanarak yapılan büyük harcamalara karşı vatandaşları uyardı. Dövizle uzun vadeli borçlanmaların özellikle bu dönemde riskli olduğunu belirten Muhtaroğlu, hem kamu yönetimine hem de bireylere tasarruf ve temkin çağrısı yaptı. Maliye’nin giderek artan borç yükü ve pahalılık karşısında daha etkin önlemler alınması gerektiğini vurguladı.